Hensplantages

Voor het kweken van hennep wordt vaak illegaal stroom afgetapt uit de meterkast. Het aftappen van stroom zorgt heel vaak voor brand ("in de hens"). Brandgevaarlijke hennepplantages noemen we daarom ook wel "hensplantages".

Weet u dat de Nederlandse politie elke week meer dan 100 hennepkwekerijen oprolt? Die heel vaak in gewone woonwijken liggen? En weet u ook hoe gevaarlijk zo’n hennepkwekerij is? Elke week ontstaat er gemiddeld in één tot twee woningen brand door die hennepteelt. En die treft ook onschuldige buren en buurtbewoners. Daarom is het zo belangrijk dat we samen de hennepteelt te lijf gaan.

Waar kunt u op letten?

  1. U ziet/hoort op vreemde tijdstippen verdachte activiteit in en rond het huis. Er brandt bijvoorbeeld de hele nacht licht of er wordt apparatuur, jerrycans en potgrond op rare tijden naar binnen gedragen. U ziet om de 10 à 12 weken dezelfde mensen het pand bezoeken of een geblindeerde bestelbus voor de garagepoort. Mensen met nerveus, gejaagd gedrag of mensen die op hun hoede zijn in de straat.
  2. Rolluiken die altijd dicht zijn, afgeplakte ramen of vocht op de ramen.
  3. Stroomuitval of spanningsdips door overbelasting van het netwerk.
  4. U ruikt een sterke, vreemde geur en hoort voortdurend zoemen van installaties en ziet extra ontluchtingspijpen op het dak.
  5. Bovenstaande signalen in combinatie met buren die plotseling veel geld uitgeven aan een dure auto, luxe vakanties of andere dure spullen.

Wat kunt u doen?

Signaleert u stank, lawaai, vervuiling, verdachte personen of voertuigen? Schrijf dan opvallende gegevens op, zoals kentekens van auto’s en kenmerken van verdachte personen. En de dagen en tijdstippen van de activiteiten. Natuurlijk ook het adres van de verdachte woning. Herkent u een patroon, noteer dat dan ook en geef het bij uw melding door.

Actie: Hensplantages de woonwijk uit

We voeren campagne in woonwijken van Sittard-Geleen. Wij informeren u persoonlijk over:

  • hoe u drugscriminaliteit kunt herkennen
  • de gevaren en gevolgen van hennepteelt of drugslabs in uw buurt
  • hoe u signalen veilig en anoniem kunt melden
  • wat u zelf kunt doen om uw buurt veiliger te maken.

Met uw goedvinden kijken we tijdens de bezoeken aan de wijken of uw meterkast brandveilig is ingericht. U ontvangt als dank voor uw medewerking een rookmelder.