Veilig uitgaan

Wildplassen, vandalisme, geluidsoverlast, geweld, alcohol op straat en drugsgebruik; dat zijn de grote ergernissen bij het uitgaanspubliek en de bewoners van de centra. Daarom maken horecaondernemers, politie en gemeente hier werk van met een pakket aan maatregelen én een communicatiecampagne.

Uitgaan in Sittard-Geleen: bruisend én veilig

Bij een bruisende stad als Sittard-Geleen hoort een levendig uitgaansleven. In Sittard-Geleen kun je over het algemeen veilig op stap. Helaas komen er ook incidenten voor en zijn er mensen die niet voor een gezellig feestje op stap gaan, maar andere intenties hebben. Er heerst te vaak een gevoel van onveiligheid. Daar gaan gemeente, horecaondernemers, politie, buurtvertegenwoordigers en andere partijen iets aan doen.  

Ze hebben in een convenant afspraken gemaakt over:

  • toezicht in horecabedrijven 
  • toezicht op straat
  • voorkomen van overlast en geweld (vaak als gevolg van overmatig drank- en drugsgebruik)
  • voorkomen van geluidsoverlast 
  • huisregels in horecagelegenheden

Ontzegging toegang

De collectieve horecaontzegging is al ingevoerd. Mensen die tijdens een avondje stappen wapens bij zich dragen, drugs verhandelen of gebruiken, of zich schuldig maken aan diefstal of mishandeling kunnen een horecaontzegging van twee jaar opgelegd krijgen. Zij komen op een lijst en zijn voor een periode van maximaal twee jaar niet meer welkom in cafés en restaurants in Sittard en Geleen. De eerste 50 ontzeggingen zijn al uitgedeeld en komen hard aan.

Uitgaan tot vier uur

De proef met verlengde openingstijden is op 1 december 2012 begonnen. De horeca in de centra van Geleen en Sittard mag op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht tot vier uur open, één uur langer dus. Naar verwachting neemt de overlast voor omwonenden af doordat uitgaanders niet allemaal tegelijk naar huis gaan. De kans op incidenten moet hierdoor verminderen. De proef duurt een jaar (dus tot 1 december 2013), maar kan eerder worden afgebroken als blijkt dat het onveiliger wordt in de centra.

 

 

Zeikniet

Onderwerp 1 - Wildplassen

Neemme

Onderwerp 2 - Glaswerk

horecaontzegging-poster

 

Onderwerp 3 - Collectieve horecaontzegging