Alcoholwet

Het is verboden voor jongeren onder de 18 jaar om alcohol te drinken.

De ‘afspraak van NIX’ is ingegaan. De regels zijn door de regering ingevoerd omdat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van hersenen van jongeren, met slechtere schoolprestaties als gevolg. Ook drinken jongeren nu te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging.

Alcoholwet: leeftijdsgrens 18 jaar

Sinds 1 juli 2021 vervangt de Alcoholwet de Drank- en Horecawet. In de alcoholwet staan regels om de verkoop van alcohol op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden. Het Kabinet en de Eerste Kamer hebben besloten dat de leeftijd voor verkoop van alcohol 18 jaar is. Jongeren onder de 18 jaar die op openbare plaatsen (zoals op straat, in parken en in het café) alcohol bij zich hebben zijn strafbaar. Ze kunnen een boete krijgen.

 En er zijn nog een aantal nieuwe regels:

  • Supermarkten, slijterijen en webwinkels mogen maximaal 25% korting geven op alcoholische dranken.
  • Mensen die alcohol online bestellen, moeten hun leeftijd aangeven. Bij de aankoop en bij de bezorging wordt de leeftijd gecontroleerd.
  • Meerderjarigen die alcohol geven aan minderjarigen, in voor iedereen toegankelijke plaatsen, riskeren een boete.  

Ouders

Hoe gaat u als ouder met uw kind om als het gaat om alcohol en roken? Wilt u een gesprek met uw kind starten, maar weet u niet hoe u dit moet aanpakken? Heeft u ook zoveel vragen? Er zijn verschillende websites, folders en flyers met allerlei informatie en tips.

www.hoepakjijdataan.nl
www.nix18.nl
www.uwkindenalcohol.nl
www.alcoholinfo.nl

Nog geen 18 jaar? Geen alcohol!

Niet roken en drinken onder de 18 jaar. Dat is de nieuwe afspraak die direct voor jou gevolgen heeft. Wat brengt het je om niet te drinken of niet te roken? Meer informatie op www.nix18.nl/.

Controle

Bij het verkopen van alcohol wordt streng gecontroleerd op de leeftijd van de koper. En ook op straat kun je controles van de gemeente verwachten. Zorg ervoor dat je je legitimatiebewijs bij je hebt.

Zie ook: Meer informatie over gebieden waar een alcoholverbod geldt

 

Meer info: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/alcohol-in-de-wet