Ledenadministratie en contributie

 
Een goede ledenadministratie is vitaal voor een vereniging. U kunt natuurlijk zelf iets opzetten, maar op de markt zijn talloze betaalbare systemen om een ledenadministratie bij te houden. Via zoekmachines als google vindt u ze gemakkelijk. Ook brancheorganisaties en bonden bieden voor hun organisatie vaak mogelijkheden aan om de ledenadministratie te voeren.

 

De contributie vormt een belangrijke inkomstenbron voor de vereniging. Het innen van deze gelden kost veel tijd en energie. U kunt daarom overwegen om dit uit te besteden. Ook zijn er diverse gebruiksvriendelijke softwarepakketten die vaak via de eigen bond of koepelorganisatie in te kopen zijn.

 

De simpelste wijze van vergroten van inkomsten is de verhoging van contributies. Dat moet via de Algemene Leden Vergadering.
 
Bij een contributieverhoging kan ook gekeken worden naar de contributie door andere vernigingen in uw omgeving worden gevraagd.  

 

Het verhogen van de contributie kan bij leden gevoelig liggen. Als er daadwerkelijk verhoogd moet worden, blijkt vaak dat er nauwelijks ontevredenheid onder de leden ontstaat. Zeker wanneer de verhogingen gering zijn en leden goed geïnformeerd worden over de reden van de verhoging.

 

 

Uitgelicht