Bestuur, leden, vrijwilligers

Om een vereniging draaiende te houden zijn mensen nodig; bestuur, commissieleden, begeleiders, trainers, vrijwilligers en uiteraard leden!

 • Bestuur

  Elke vrijwilligersorganisatie kent een bestuur. In dat bestuur zijn rollen meestal verdeeld onder de voorzitter, penningmeester en secretaris en bestuursleden zonder speciale taak. Het bestuur is meestal de drijvende kracht in een vrijwilligersorganisatie.

 • Leden

  Zonder leden geen vereniging. Hoe vind je ze en vooral ook hoe houd je ze?

 • Vrijwilligers

  Vrijwillig is niet vrijblijvend...

 • Scholing, begeleiding, ondersteuning

  De kennis en kunde op peil houden is belangrijk. Er worden diverse soorten scholing aangeboden.

 • Vrijwilligersverzekering VNG

  Vrijwilligers(organisaties) zijn automatisch verzekerd via de gemeente. De gemeente heeft twee verzekeringspakketten afgesloten die de risico's van het vrijwilligerswerk afdekken. Het betreft de VNG Vrijwilligers BasisPolis en de VNG Vrijwilligers PlusPolis.

 • Koninklijke onderscheiding (lintje)

  Een Koninklijke onderscheiding is een blijk van waardering voor personen die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Dat kunnen vrijwilligers zijn, die zich vele jaren hebben ingezet voor een vereniging, instelling of maatschappelijke organisatie, maar ook mensen die binnen hun werkkring een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De dag vóór Koningsdag is de zogenaamde lintjesregen. Dan reikt de burgemeester namens de Koning aan verdienstelijke inwoners van Sittard-Geleen een onderscheiding uit.

 • Gemeentelijke onderscheidingen

  De gemeente Sittard-Geleen kent drie onderscheidingen voor personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeentelijke samenleving.

Uitgelicht