Gladheidbestrijding

Sneeuw, hagel, ijzel, opvriezen, zodra de winter komt kan het glad worden. In opdracht van de gemeente strooit en veegt RWM de wegen met zoutstrooiers en sneeuwploegen. Er wordt in eerste instantie gestrooid voordat het glad wordt. Dat noemen wij preventief strooien. Bij hevige sneeuwval vegen wijkteams van de gemeente ook nog handmatig. Bij mogelijke sneeuw of ijzel beginnen we op de zogenaamde A-, B- en de R-routes. De A-routes zijn vooral de doorgaande, drukke wegen en busroutes. De B-routes zijn de wijkontsluitingswegen en de drukke verbindingswegen in wijken en op industrieterreinen. De R-routes zijn de aan- en vrijliggende fietspaden. Wij zorgen er ook voor dat de openbare en bijzondere gebouwen op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur bereikbaar blijven. En de oversteekplaatsen voor voetgangers, bushaltes, voetgangersdomeinen, parkeerterreinen en gevaarlijke plaatsen zoals trappen worden ook geveegd.

Maar wij hebben ook úw hulp nodig. Want woonwijken worden niet gestrooid.

Woonstraten zijn niet opgenomen in de strooiroutes. Dit heeft vooral een financiële achtergrond. We hebben te weinig materieel om in woonstraten tegelijkertijd met de A, B en R-routes te strooien. Bovendien is er in de wijken te weinig verkeer waardoor het zout zich niet voldoende kan mengen met de sneeuw. Wat ook meespeelt is dat het milieu schade ondervindt van het strooien van veel zout. We wegen de belangen van de weggebruikers voortdurend af tegen de zorg voor het milieu en de kosten. We strooien ook niet in voetgangersgebieden en maken deze ook niet sneeuwvrij. Sneeuwvrij houden van fietssluizen en drempels is ook niet goed mogelijk want de sneeuwschuivers kunnen niet overal bij komen.

Wat kunt ú als inwoner doen?

U begrijpt dat wij niet overal tegelijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat ú als inwoner ook een steentje bijdraagt. Heeft u voldoende materiaal in huis om de toegang tot uw woning en uw stoep sneeuwvrij te maken? Voor uw veiligheid en die van anderen. Strooien met zout mag maar matig alstublieft. De stoep vegen is veel beter voor ons milieu. Voor de veiligheid van fietsers en auto’s is het beter om de sneeuw langs de kant van de weg te vegen dan midden op straat. Als u de putten in de goot voor uw huis sneeuwvrij houdt kan het smeltwater gemakkelijker weglopen. Helpt u uw buren als zijzelf de stoep niet meer sneeuwvrij kunnen houden? Dat wordt erg gewaardeerd.

Rij voorzichtig bij gladheid

Omdat de gemeente in de woonwijken niet strooit is het goed om voorzichtig en rustig te rijden. Is uw auto voldoende aangepast aan de winterse omstandigheden?

Sneeuwschuiver RWM

Uitgelicht