Ontheffing van een inrijverbod/parkeerverbod

Onder bepaalde voorwaarden verleent de gemeente ontheffingen voor rijden of parkeren waar het niet mag. Bijvoorbeeld op voetpaden, fiestpaden of tegen het verkeer inrijden.

De binnenstad is grotendeels voetgangersgebied en sommige wegen zijn gesloten voor autoverkeer. Rijden met een motorvoertuig in het afgesloten gebied van Sittard is alleen toegestaan op vastgestelde tijden. Wilt u een voertuig parkeren in een zone waarin een parkeerverbod (of stopverbod) geldt, dan kunt u hiervoor ontheffing aanvragen bij de gemeente. Ook als u een straat wil inrijden waar dat verboden is, heeft u een ontheffing nodig. Bijvoorbeeld in het kernwinkelgebied van Sittard. Een dergelijke ontheffing kan bijvoorbeeld ook (tijdelijk) nodig zijn voor een verbouwing of verhuizing in het gebied waar een parkeerverbod geldt.

In het centrum van Sittard zijn kunt u ook te maken krijgen met de dynamische afsluiting van de Markt (zakpalen). Die palen worden voor 1 juli 2017 vervangen. Vraag dus tijdig een ontheffing aan als u binnen het afgesloten gebied moet zijn.

Niet gratis parkeren
Heeft u een ontheffing, dan is die niet bedoeld om gratis gebruik te maken van parkeerplaatsen waar betaald parkeren of vergunninghoudersparkeren van toepassing is.

Voorwaarden

Wilt u meer informatie over het nieuwe ontehffingenbeleid en de zakpalen? U leest er meer over in de folder met uitgebreide informatie over ontheffingen. En via dit stroomschema kunt u zelf al zien óf en voor welke ontheffing u een aanvraag moet indienen.
 
 • Waarom een nieuw ontheffingenbeleid?
  Er rijden op dit moment te veel auto’s op wegen in het centrum van Sittard en Geleen waar dat niet is toegestaan. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders nieuw ontheffingenbeleid vastgesteld. Met als uitgangspunt dat de gemeente alleen nog een vaste ontheffing afgeeft voor de bereikbaarheid van een parkeerplaats aan een afgesloten weg.
   
 • Waarom is er verschil tussen kernwinkelgebied en de rest van het centrum?
  In het kernwinkelgebied willen we auto’s absoluut tot het minimum beperken. Als er een ontheffing nodig is, dan kan de gemeente daaraan beperkingen stellen in tijdstip en dagen. 
   
 • Ik woon in het centrum van Sittard. Wat betekent dat voor mij?
  Dat hangt er vanaf waar u precies woont. Op de kaart “Voor autoverkeer afgesloten gebied Sittard” ziet u voor welk gebied u een ontheffing nodig heeft. Heeft u eigen parkeergelegenheid of een parkeervergunning voor dit gebied, dan kunt u een ontheffing aanvragen. Heeft u geen eigen parkeergelegenheid of parkeervergunning dan kunt u een beperkte of incidentele ontheffing aanvragen.
   
 • Motiveren waarom u een ontheffing nodig heeft?
  De binnenstad heeft al ruime venstertijden waarin het mogelijk is zonder ontheffing met een auto in het afgesloten gebied te komen. Er moeten goede redenen zijn om buiten die tijden in het autovrije gebied te rijden. De gemeente heeft inzicht nodig in de noodzaak om te kunnen bepalen of de aanvraag terecht is.
   
 • Wat is het verschil tussen een vaste, beperkte en een incidentele ontheffing?
  • Een vaste ontheffing kunt u aanvragen als u een eigen parkeergelegenheid (of parkeervergunning) heeft voor het afgesloten gebied. Dat kan ook als u in het kernwinkelgebied eigen parkeergelegenheid heeft.
  • Een beperkte ontheffing kunt u aanvragen als u wel in het afgesloten gebied woont maar er geen eigen parkeergelegenheid of parkeervergunning heeft. U kunt hiermee 100x per kalenderjaar het afgesloten gebied in.
  • Een incidentele ontheffing kunt u aanvragen als u tijdelijke werkzaamheden heeft in het afgesloten gebied. Dat kan als ondernemer, maar ook als bewoner.
  • Let op: Woont u in het kernwinkelgebied, maar heeft u daar geen eigen parkeergelegenheid, dan krijgt u geen vaste of beperkte ontheffing.
    
 • Waarom geeft een beperkte ontheffing maximaal 100 keer toegang bij zakpalen?
  Zonder deze beperking blijven er te veel auto’s in de afgesloten straten rijden. We willen de binnenstad immers autoluw hebben. Met een beperkte ontheffing kunnen bewoners zonder eigen parkeergelegenheid toch gemiddeld 2 x per week met de auto bij hun woning komen.
   
 • Kan ik ook zonder ontheffing het afgesloten gebied inrijden?
  Tijdens bepaalde tijden (venstertijden)is het ten behoeve van laden en lossen toegestaan zonder ontheffing met een motorvoertuig het afgesloten gebied binnen te rijden. De venstertijden zijn:
  • - voor Sittard maandag t/m zaterdag van 6:00 uur tot 12:00 uur en van 18:30 uur tot 21:30 uur en op koopavonden van 21:30 uur tot 23:00 uur. De Markt is alleen bereikbaar tussen 6.00 uur en 12.00 uur;
  • - voor Geleen van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur.
    
 • Waar staan de zakpalen in Sittard?
  De zakpalen staan bij het begin Paardestraat,bij Om den Tol (verbinding tussen Paardestraat en Putstraat), Putstraat/Plakstraat en bij Rosmolenstraat/Plakstraat. Op de kaart “Voor autoverkeer afgesloten gebied Sittard” staan de zakpalen aangegeven.
   
 • Vanaf wanneer zijn de zakpalen in werking?
  We verwachten dat de palen begin juli 2017 in werking zijn. We houden u hierover op de hoogte.
   
 • Hoe weet ik of ik een ontheffing nodig heb?
  Wanneer u het stroomdiagram “Recht op een ontheffing?” gebruikt kunt u zien welke ontheffing u kunt aanvragen.
   
 • Waar vraag ik een ontheffing aan?
  U kunt een ontheffing aanvragen bij de gemeente door gebruik te maken van het aanvraagformulier. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de gemeente Sittard-Geleen via 14 046, en vragen naar Parkeerservice.
   
 • Wanneer krijg ik een toegangstag voor de zakpalen?
  Als u recht heeft op een ontheffing voor de Paardestraat, Putstraat of Plakstraat dan krijgt u ook een toegangstag voor de zakpaal of zakpalen die deze straten afsluiten. Deze toegangstag ontvangt u later maar op tijd vóór de palen daadwerkelijk in werking worden gesteld.
   
 • Hoe bedien ik de zakpaal?
  Samen met de toegangstag ontvangt u ook een gebruiksaanwijzing.
   
 • Ik woon in het centrum van Geleen. Wat betekent dit beleid voor mij?
  Het ontheffingenbeleid is voor de gehele gemeente vastgesteld dus ook voor Geleen. Wanneer de ontheffingverlening in Sittard is afgerond zullen de centrumbewoners van Geleen worden geïnformeerd over het nieuwe ontheffingenbeleid.
 • Welke tijden staan de zakpalen omhoog of omlaag?
  zakpaal Paardestraat zakpaal Om den Tol zakpaal Putstraat zakpaal Plakstraat
  omlaag omhoog omlaag omhoog omlaag omhoog omlaag omhoog
ma 6:00 u 20:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 20:00 u
di 6:00 u 20:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 20:00 u
wo 6:00 u 20:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 20:00 u
do 4:00 u 22:00 u 4:00 u 16:00 u 4:00 u 16:00 u 4:00 u 22:00 u
vr 6:00 u 20:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 20:00 u
za 5:00 u 20:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 20:00 u
zo 6:00 u 14:30 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 12:00 u 6:00 u 20:00 u

 

Kosten

Tarieven ontheffingen 2019

Bijzonderheden

Beleidsregels Ontheffingen, bijlage A, bijlage B en bijlage C.

 

Aanvraag

U kunt een ontheffing aanvragen bij de gemeente door gebruik te maken van het aanvraagformulier. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de gemeente Sittard-Geleen via 14 046, en vragen naar Parkeerservice.