Laag inkomen of schulden

Heeft u geen of weinig inkomen? Dan kan een bijstandsuitkering u tijdelijk helpen als u niet genoeg geld heeft om van te leven. Met een bijstandsuitkering kunt u noodzakelijke kosten betalen zoals huur, eten en drinken.

Bijstandsuitkering

Als u niet genoeg geld heeft om van te leven, komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Met een bijstandsuitkering kunt u noodzakelijke kosten betalen zoals huur, eten en drinken. U heeft dan een inkomen totdat u zelf (weer) voldoende inkomen heeft. U leest hier in vier stappen hoe u een bijstandsuitkering aanvraagt.

Uitkeringsbedragen Participatiewet

Sinds 1 juli 2020 zijn de uitkeringsbedragen van de Participatiewet en diverse andere wetten aangepast. Dit komt omdat dat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Hieronder leest u de actuele uitkeringsbedragen  en normen.

IOAW-uitkering voor oudere werklozen

Bent u werkloos en geboren voor 1 januari 1965? En heeft u geen recht meer op een WW- of WGA-uitkering? Dan komt u in aanmerking voor een IOAW-uitkering (Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers).

Extra’s bij laag inkomen

Heeft u een laag inkomen? En heeft u ergens hulp bij nodig? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties in de stad u helpen. Niet alleen met geld, maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten. Klik hier voor een overzicht van de hulp in Sittard-Geleen.

Hulp bij schulden

Heeft u schulden of problemen met geld? U kunt gratis naar het inloopspreekuur van de Kredietbank Limburg. Kijk op www.kredietbanklimburg.nl voor meer informatie. Hier staat ook hoe u de hulp kunt aanvragen. Of loop eens binnen bij de vrijwilligers van de Werkplaats Financiën voor informatie, advies of praatje. Op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u ook een aantal handige tips.

Bewindvoerders

De gemeente Sittard-Geleen werkt samen met ruim 40 bewindvoerders en Kredietbank Limburg. Hier vindt u een overzicht van deze bewindvoerders. 

Aanvragen WW-uitkering

Op de website www.werk.nl vindt u alle informatie over het aanvragen van een WW-uitkering. U leest ook de voorwaarden voor de WW-uitkering. U heeft uw DigiD nodig voor het aanvragen van een WW-uitkering. Heeft u nog geen DigiD? U kunt uw DigiD aanvragen via www.digid.nl

Bijstand voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige en heeft u niet genoeg inkomen om van te leven? Dan komt in misschien in aanmerking voor bijstand voor zelfstandigen. Het zelfstandigenloket Maastricht helpt u hiermee verder. Hier staat ook hoe u dit kunt aanvragen.