Liveblog verkiezingen

De stemmen zijn geteld en de vastgestelde uitslag is bekend.

 

 
 

Update

Op dit moment is de uitslag van de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen in Sittard-Geleen nog niet definitief. Gisteren is, met toestemming van het ministerie van BzK, het tellen geschorst tot vandaag. Vanochtend is het gemeentelijk stembureau weer bij elkaar gekomen en wordt er weer verder geteld. We verwachten in de loop van de middag de uitslag op kandidaatsniveau vast te stellen en te publiceren.

 

Doorgaan met tellen

De telling van 4 stembureaus zijn vandaag (donderdag 16 maart) om 12:00 uur hervat na de zitting van het gemeentelijk stembureau. Locatie: Stadswinkel Geleen.

Maar alle stemmen waren toch geteld? Dat zit zo: gisteravond en -nacht zijn eerst alle stemmen voor de Provinciale Staten op partijniveau geteld. Dat wil zeggen: hoeveel stemmen heeft bijvoorbeeld de BBB gekregen en hoeveel stemmen zijn er naar de SP gegaan. Op die manier hebben we een voorlopige einduitslag kunnen maken op partijniveau.

Daarna zijn alle stemmen uitgesplitst op kandidaatsniveau. Dus: hoeveel stemmen heeft kandidaat A gekregen en hoeveel zijn er naar kandidaat B gegaan.  Vervolgens is dit ook gebeurd voor de Waterschapsverkiezing. Bij een aantal stembureaus is het afgelopen nacht niet gehaald om alles tot op kandidaatsniveau te tellen. Hier wordt op dit moment verder aan geteld. Zodra de uitslag op kandidaatsniveau is vastgesteld door het Gemeentelijk Stembureau, publiceren we die hier op onze site.

 

 

Voorlopige uitslag Provinciale Staten

Alle stemmen zijn geteld en de voorlopige uitslag voor de Provinciale Staten in Sittard-Geleen is bekend. Zoals verwacht is de BBB de grote winnaar met 16% van de stemmen, gevolgd door de PVV met 14% 

Let op, dit is een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag en de uitslag van de Waterschapsverkiezing publiceren we hier nadat deze is vastgesteld door het Gemeentelijk Stembureau. We verwachten dat dit in de loop van donderdag 16 maart gebeurd.

 1. CDA 9,6%
 2. FVD 4,1%
 3. PVV 14%
 4. VVD 8,6%
 5. SP 6,1%
 6. GROENLINKS 9,6%
 7. P.v.d.A. 7,3%
 8. D66 6,2%
 9. Lokaal-Limburg 3,9%
 10. PVDD 4,6% 
 11. 50PLUS 1,9%
 12. ChristenUnie 0,6%
 13. BBB 16%
 14. LSP 0,8%
 15. BVNL 1,1%
 16. AWP voor Water, Klimaat en Natuur 1,1%
 17. JA21 4,3%
 18. Omzien! 0,3%
 19. JEZUS LEEFT 0,2%
 20. Hart voor Vrijheid 0,1%

Voorlopige uitslag in percentages (klik voor vergroting)

Voorlopige uitslag PS (percentage)

Voorlopige uitslag in aantallen (klik voor vergroting)

Voorlopige uitslag PS (aantallen)

Blanco: 213

Ongeldig:126

 

 

Nog twee

We zijn er bijna. We wachten nog op de uitslagen van twee stembureaus. Voor veel van onze stemmentellers wordt het nachtwerk want naast de stemmen voor de Provinciale Staten moeten ook de stemmen voor het waterschap worden geteld. Dat gebeurt zeer zorgvuldig maar is daardoor ook tijdrovend. Daarom: dankjewel aan iedereen die op dit late tijdstip nog volop aan de slag is met het tellen van alle stemmen!

 

We zijn er bijna, 87% is geteld

We hebben weer een nieuwe tussenstand nadat de stemmen op 41 van de 47 bureaus zijn geteld. Het beeld blijft hetzelfde: BBB lijkt af te stevenen op de winst. Dit was de laatste tussenstand. We hopen zo snel mogelijk een voorlopige einduitslag te kunnen presenteren. Er wordt nog volop geteld maar de laatste loodjes wegen het zwaarst.


voorlopige tussenstand na 41 vd 47 bureaus geteld

 

Op de helft: een nieuwe tussenstand

We zijn op de helft. 24 van de 47 bureaus zijn geteld. Het beeld van de eerste tussenstand wordt bevestigd. Op basis van de getelde stemmen gaat de BBB aan kop met 18,2% van de stemmen, gevolgd door de PVV met 15,6%.

Het CDA stijgt weer iets naar 9,3% en ook Groenlinks wint weer een paar procent.

Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting

voorlopige tussenstand na 24 van de 47 bureaus

 

 

Eerste tussenstand

We hebben een eerste tussenstand. 10 van de 47 stembureaus zijn geteld. En dat laat het volgende zien

BBB is voorlopig de winnaar met 18,4% van de getelde stemmen, PVV op twee met 15,7% (en daalt daarmee 0,6%). JA21 4,7%. 
Het CDA verliest 6,6% en ook VVD en SP leveren in.

Let op: dit is een voorlopige tussenstand. Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting

percentage na 10 vd 47 bureaus

 

Hoe zat het ook alweer?

Voordat we dadelijk de eerste tussenstand bekend kunnen maken, kijken we nog even terug. Hoe stemde Sittard-Geleen voor Provinciale Staten in 2019? 

 1. CDA 15,5%
 2. PVV 16.3%
 3. SP 8,4%
 4. VVD 8,8%
 5. D66 6%
 6. PvdA 6,7%
 7. Groen Links 9,5%
 8. 50Plus 4,7%
 9. PVDD 4,1%
 10. LL 3,6%
 11. FVD 14,4%
 12. CU 1,2%
 13. Denk 0,8%

Uitslag Provinciale Statenverkiezing in Sittard-Geleen in 2019

 

 

Tellen

Op de stembureaus wordt druk geteld en de eerste uitslagen druppelen binnen bij het telefoonteam in de stadswinkel Geleen. We verwachten binnenkort een eerste tussenstand.

Stemmentellen in Stadswinkel Geleen Stemmentellen in Stadswinkel Geleen Telefoonteam KCC

 

Uitzending gemist?

De regionale omroep L1 maakte vandaag een reportage op ons inclusief stembureau. Ze volgenden Herman Evers die er zijn stem uitbracht door een stemmal te gebruiken. Weten hoe dat er uitziet? Kijk de reportage dan terug via de site van L1

 

Stembureaus gesloten

De stembureaus zijn gesloten en het tellen gaat beginnen. Zodra we een eerste voorlopige uitslag hebben laten we dat hier weten.

 

Opkomst om 17.00 uur: drukker dan in 2019

We hebben weer een update over de opkomstcijfers in Sittard-Geleen. Om 17.00 uur was de opkomst 41,5%. Bij de verkiezingen in 2019 was dat op dat tijdstip 37,6%.

De cijfers zijn gebaseerd op het aantal uitgebrachte stemmen bij 9 stembureaus.  Als vanavond alle stemmen geteld zijn weten we het exacte opkomstcijfer.

 

Stemsfeer

Er wordt volop gestemd in Sittard-Geleen. Bekijk hier een kleine sfeerimpressie.

Zuyderland Medisch Centrum Stemmen op het stadskantoor Stemmen in de putpoort Stadhuis Geleen Op het stembureau in Born Stemhokjes in het Stadskantoor Stemhokje in de Putpoort Stadskantoor Sittard Stembureau Ligne 

 

Opkomst om 15.00 uur

Inmiddels zijn we halverwege de verkiezingsdag en hebben we weer nieuwe opkomstcijfers. Om 15:00 had in Sittard-Geleen 33,7 % van de kiezers gestemd. Dat is meer dan in 2019. Toen was de opkomst op dat tijdstip 29,8%

 

Stemmen voor iedereen mogelijk

We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, ook bij de verkiezingen. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is een inclusief stembureau ingericht aan de Bachstraat in Sittard. Zo kan iedereen (zelfstandig) stemmen.

Burgemeester Verheijen bezocht vanochtend met Herman Evers van de Commissie Sittard-Geleen inclusief ons inclusieve stembureau. Samen met de Commissie is dit stembureau helemaal aangepast voor mensen met een beperking. Niet alleen de inrichting of het hebben van de stemmal. Ook het vervoer van en naar het stembureau maakt daarvan deel uit: met de stemtaxi! 

Herman Evers stemt op inclusief stembureau Inclusief stembureau de Oase Herman Evers en Burgemeester Verheijen bij stemtaxi Stemtaxi Stemmal

 

Op wie kan ik stemmen?

Wil je vandaag gaan stemmen maar weet je nog niet op wie? Er zijn verschillende manieren om te kijken welke partij bij je past. Vul bijvoorbeeld één van de stemwijzers in. 

 

Opkomst om 13.00 uur

We hebben weer een update van de opkomstcijfers. Om 13:00 had in Sittard-Geleen 21,76 % van de kiezers gestemd. Dat is een lichte stijging in vergelijking met 2019. Toen was de opkomst op dat tijdstip 21,18%

 

Eerste opkomstcijfers Sittard-Geleen

De eerste opkomstcijfers in Sittard-Geleen zijn bekend. Om 11.00 uur had 12,06 % van de mensen gestemd. Bij de verkiezingen in 2019 was dat op dat tijdstip 12,71 %.

De cijfers zijn gebaseerd op het aantal uitgebrachte stemmen bij 9 stembureaus. 
 

 

Eerste stemmen uitgebracht

De eerste stemmen in Sittard-Geleen zijn inmiddels uitgebracht. Om 10.00 uur waren er in Grevenbicht in zaal Aurora al zo'n 100 stemmen uitgebracht. Rond 11.00 uur verwachten we de eerste opkomstcijfers

Stemblokaal Limbrichterveld Stemlokaal in Grevenbicht Stemlokaal in Grevenbicht Stemlokaal in Grevenbicht

 

Stemlokalen geopend

De verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap zijn begonnen. Vanaf nu kunt u uw stem uitbrengen. Waar? Bekijk ons overzicht van stembureaus 

Stemlokaal in Buchten Stemlokaal in Buchten

 

Maak kennis met het Team Verkiezingen

Vandaag is het zover: de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen 2023. Het organiseren van die verkiezingen is een taak van de gemeente.  Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van de Verkiezingen? Hoe lang van tevoren begint het team met de organisatie? Wie is er allemaal bij betrokken? Lees het interview met team Verkiezingen!

stemmen tellen