Stop geweld tegen vrouwen

Sittard-Geleen heeft altijd aandacht voor het tegengaan van geweld, waaronder tegen vrouwen. Ook dit jaar sluiten wij aan bij de wereldwijde campagne Orange the World en zeggen we NEE tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De gemeente Sittard-Geleen hijst gedurende de '16 Days of Action' de actievlag van Orange the World. Deze vlag wappert van 25 november tot en met 10 december bij de stadswinkel in Geleen en het stadhuis in Sittard.

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

‘Preventie’ is dit jaar het thema van de campagne in Nederland. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.

Wat kunt u doen?

Signaleren en melden

Het signaleren en melden blijft altijd belangrijk. Daarbij is aandacht voor specifieke groepen, zoals slachtoffers van mensenhandel en slachtoffers van seksueel geweld. Herkent u signalen van geweld? Meld dit dan.

  • Slachtoffers van seksueel geweld kunnen terecht bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg. Telefoonnummer: 0800-0188.
  • Veilig Thuis is een meld- en adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Hier kunnen mensen terecht met vermoedens van huiselijk geweld, maar ook slachtoffers zelf. Telefoonnummer: 0800- 2000.

Actieperspectief: Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne kan iedereen onderdeel van de oplossing worden en zich medestander in de strijd tegen geweld verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op de website van Orange the World. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Achtergrondinformatie

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen.  Belangrijke gebouwen zjn voorzien van de Orange the World vlag of het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Meer informatie

Op Orange The World staat meer informatie over dit onderwerp en de campagne.

orange the world