Verklaring ontruiming Sterrebos

Persverklaring gemeente Sittard-Geleen, Politie en Openbaar Ministerie I Sittard-Geleen, 8 februari – Bij de ontruiming van het Sterrebos in Born zijn vandaag zeven actievoerders uit de bomen gehaald. De actie, die vanmorgen begon, is nu beëindigd.

Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen: “Het is goed geweest. De actievoerders hebben ruim de mogelijkheid gehad om hun stem te laten horen. Dat is in overleg met alle partijen toegelaten, ook om het recht op demonstreren te beschermen. Maar vanaf het eerste begin van de actie is hen ook duidelijk gemaakt dat ze actie voerden op verboden terrein en dat die actie daar op enig moment zou worden beëindigd. VDL Nedcar heeft daartoe een melding gemaakt bij de driehoek, zeg maar een officieel verzoek, om de mensen van het terrein af te halen. Dat is waar vandaag gehoor aan is gegeven.” 

De ontruiming begon vanochtend om 7.00 uur. Doel van het politieoptreden was de eigenaar van het bos weer de beschikking te geven over het eigen terrein. De actievoerders die de afgelopen dagen in wisselende samenstelling het bos bezetten en zich daarmee op verboden gebied begaven, werden in een zorgvuldig voorbereide operatie uit de bomen gehaald. 

Veiligheid

In de voorbereiding is nadrukkelijk rekening gehouden met de veiligheid van zowel actievoerders als beveiligers, politiemensen en medewerkers van hulpdiensten. Het begeleiden van de actievoerders verliep veelal voorspoedig. Eén actievoerder verzette zich op hoogte echter dusdanig dat de veiligheid van hemzelf en politiemedewerkers in het geding kwam. Daarom zag de politie zich genoodzaakt om gepast en proportioneel geweld toe te passen om hem onder controle op de grond terug te krijgen. 

Sinds 28 januari hebben actievoerders geprotesteerd tegen de door de Provincie Limburg vergunde kap van het bos, dat eigendom is van VDL Nedcar. De autofabrikant wil een deel van het gebied gebruiken voor een uitbreiding van de fabriek. VDL Nedcar heeft gevraagd om de actie in het Sterrebos te beëindigen, zodat het bedrijf kan beschikken over zijn eigen terrein. Na het intrekken van het bezwaar bij de Raad van State is de kapvergunning voor het Sterrebos onherroepelijk geworden.

Aanhoudingen

Sinds de start van het protest zijn 50 actievoerders aangehouden. Een groot deel van hen heeft een gedragsaanwijzing (gebiedsverbod) gekregen en moet zich op 25 februari of 8 april voor de kantonrechter verantwoorden voor het niet voldoen aan de identificatieplicht en het verblijven op een privéterrein zonder toestemming van de eigenaar. Een aantal actievoerders staat op 3 juni voor de politierechter voor zwaardere feiten, zoals diefstal, bedreiging en overtreding van de eerder ontvangen gedragsaanwijzing. De eerder aangehouden chauffeur van een transportbusje, die vandaag op vrije voeten is gesteld, zal dan ook voor de rechter moeten komen.

Reacties

De acties hebben geleid tot zeer wisselende reacties, van zowel voor- als tegenstanders van de kap. Provincie Limburg heeft voor de uitbreiding van VDL Nedcar de kapvergunning afgegeven. De gemeente Sittard-Geleen is geen partij in de discussie over de kap van het Sterrebos. De gemeente draagt zorg voor de openbare orde en veiligheid en ziet toe op het demonstratierecht. Burgemeester Verheijen is er van overtuigd dat hij samen met de overige leden van de driehoek op een zo neutraal mogelijk wijze de rechtsorde heeft gehandhaafd.