GL1 van start: gezamenlijk op weg naar een vernieuwd Geleen Centrum

Inwoners, ondernemers, overheid en onderzoekers gaan samen aan de slag om van Geleen Centrum weer dé plek te maken waar iedereen wil zijn, wil werken en wil genieten. Dat is het doel van de samenwerking, kortweg GL1 genoemd, tussen meerdere partijen die op dinsdag 21 juni bezegeld is met een symbolische handtekening.

Iedereen kan meedoen aan GL1 om elkaar te inspireren en te helpen bewegen naar een vernieuwde, duurzame stad zonder fossiele brandstoffen en zonder restafval.  

GL1 is geen nieuw plan maar een unieke manier van denken en doen. Dat Geleen en Chemelot al een eeuw met elkaar verweven zijn, krijgt zo een nieuwe sterke impuls.
Met het gezamenlijke doel voor ogen (een wereld zonder fossiele brandstoffen en restafval) ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de fysieke invulling van Geleen Centrum. 

Concreet levert de GL1-aanpak onder andere op dat de stad zich aanpast aan inwoners en ondernemers en niet andersom. Zo worden winkels geconcentreerd rondom de parkeergarage onder de Markt en worden leegstaande panden aan de Markt, Annastraat en Raadhuisstraat omgevormd tot stadsfuncties die aantrekkelijk zijn voor nieuwe inwoners en bedrijven. Uiteraard betekent dit nieuwe dynamiek en levendigheid voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

De sleutel tot succes zit in de gezamenlijke aanpak. GL1 is de manier om met zijn allen te werken aan de toekomst van het centrum van Geleen. Vier partijen (ZOwonen, gemeente Sittard-Geleen, Brightlands Chemelot Campus en Chemelot) hebben het voortouw al genomen en tijdens het openingsevenement in Sjoenk, een broedplaats van Stadslabs Sittard Geleen, hebben velen van de aanwezigen ook het GL1-manifest ondertekend middels een handtekening op een groot canvas. GL1 richt zich namelijk op iedereen. Nauwe samenwerkingen met allen die in Geleen wonen, leren, werken, besturen en genieten. Dankzij deze gebundelde kracht kunnen gezamenlijke doelen beter worden behaald. 

De komende tijd worden hiervoor projecten en plannen uitgewerkt. Een concreet voorbeeld dient zich in september al aan in de vorm van BRIGHT Festival, een uniek circulair festival in de binnenstad van Geleen.
Persbericht-GL-foto-1
V.l.n.r. Bert Kip van Brightlands CHemelot Campus, wethouder Meekels en Janine Godderij van ZOwonen tijdens het ondertekenen van de samenwerking. Foto Ermindo Armino.

Persbericht-GL-foto-2
V.l.n.r. Loek Radix (Chemelot) , wethouder Andries Houtakkers, Janine Godderij (ZOwonen), wethouder Pieter Meekels en Bert Kip (Chemelot Brightlands Campus) hebben de samenwerkingsovereenkomst voor het centrum van Geleen ondertekend. Foto: Ermindo Armino.

 

Dit bericht is verzonden als persbericht op woensdag 22 juni 2022.