Vraag uiterlijk 1 september 2022 huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Had u minder inkomen in 2021? Bijvoorbeeld omdat u in coronatijd minder werkte, bent gescheiden of met pensioen bent gegaan? Misschien kunt u dan nog huur- of zorgtoeslag krijgen.

Laat geen geld liggen en kijk of u hier recht op heeft. U heeft nog tot en met 1 september 2022 om uw huur- of zorgtoeslag over 2021 aan te vragen. Dat kan op Mijn toeslagen van de Belastingdienst. 

De overheid geeft huur- en zorgtoeslag om u te helpen uw huur- en zorgkosten te betalen. Of u dit krijgt en hoeveel u krijgt, hangt onder andere af van uw inkomsten. Vaak denken mensen dat ze geen recht hebben op toeslagen, terwijl dat wel zo is. Er kunnen veel redenen zijn waarom u over 2021 recht heeft op toeslagen, terwijl u dat niet verwacht. Bijvoorbeeld:

  • U bent minder gaan werken.
  • U verloor uw baan.
  • U werd zzp’er.
  • Uw toeslagpartner had minder inkomen.
  • U bent 18 geworden.
  • U bent zelfstandig gaan wonen.
  • Uw kind is uit huis gegaan waardoor u als gezin minder inkomen heeft.  
  • U bent gescheiden of uit elkaar gegaan en bent in een huurhuis gaan wonen.
  • U ontving voor het eerst AOW.
  • Uw partner overleed.

Laat geen geld liggen

Wilt u weten of u recht heeft op huur- of zorgtoeslag over 2021? U kunt het zelf controleren op toeslagen.nl/aanvraag2021. De toeslag aanvragen doet u op Mijn toeslagen. Dit kan nog tot en met 1 september 2022.

Geef veranderingen altijd door

Vraagt u huur- of zorgtoeslag over 2021 aan? Dan krijgt u automatisch ook toeslag in 2022. Controleer daarom ook uw gegevens voor 2022. Is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld omdat u nu meer verdient? Pas dit dan meteen aan in Mijn toeslagen. Zo zorgt u ervoor dat u later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Zelfstandig ondernemers in coronatijd

Had u als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan heeft u mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag. De overheid gaat bij recht op toeslagen uit van uw toetsingsinkomen. Dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is uw inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heeft u nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag. Kijk op toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.

Hulp nodig?

Twijfelt u of u in 2021 recht had op toeslagen? Of lukt het niet? Kijk op toeslagen.nl/hulp of maak een afspraak bij een Toeslagenservicepunt in de buurt.

Infographic-huur-zorgtoeslag-2021