Huren en toch verduurzamen? Waarom niet?

Ook in een huurwoning kun je zelf maatregelen nemen om energie te besparen, zonder grote verbouwing en hoge kosten. Met enkele kleine ingrepen bespaar je al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar.

Op plekken waar nog geen dubbel glas zit, kan een raam isolatie kit helpen. Dat is een goedkope en snelle manier om het isolerende effect van dubbelglas te creëren thuis. Je plakt de folie met dubbelzijdige plakband op het raamkozijn. Daardoor ontstaat een luchtlaag tussen de folie en het raam die isoleert. De raam isolatie kit kost 11 euro. Tip: was eerst het raam nog een keer goed. Dat gaat na het aanbrengen van de folie niet meer. 

Verduisterende gordijnen hebben ook nut. Ze houden ’s winters de kou buiten en in de zomer de koelte binnen. Tip: hang de gordijnen niet over de verwarming. Dan gaat de warmte juist verloren. 

Een slimme thermostaat ‘leert’ jouw routine en zet de verwarming alleen aan als het nodig is. Daarmee bespaar je snel heel veel energie en geld. Nadeel: de meeste slimme thermostaten zijn niet goedkoop. Tip: wees zuinig in de ‘leerperiode’ van de thermostaat. Die routine neemt de thermostaat over. 
Folie op de muur achter de radiator weerkaatst de warmte en voorkomt dat die in een koude muur trekt. Daarmee bespaar je jaarlijks wel 17 euro per vierkante meter folie (met de huidige gasprijzen). Een rol folie van 3 vierkante meter kost zo´n tien euro (en bespaart dus ongeveer 51 euro). 

Onder een radiator met twee of meer panelen kan gemakkelijk een ventilator worden geplaatst. Die helpt met het sneller verspreiden van de warme lucht. Dat scheelt weer in gasverbruik. 

We helpen je op weg

Speciaal voor huurders zijn waardebonnen beschikbaar van 75 euro. De bonnen kunnen worden aangevraagd via de button. Meer informatie leest u op de website www.regionaalenergieloket/sittard-geleen.

Aanvragen waardebon 

De spullen die hierboven worden genoemd, zijn verkrijgbaar in de webshops (behalve de verduisterende gordijnen). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een spaardouche, verbruiksmeters, tochtstrips en allerlei andere spullen die helpen bij het zuiniger maken van je woning.