Code oranje in Limburg: kans op zware onweersbuien en wateroverlast

Er is gedurende die tijd kans op zware onweersbuien, vooral in Zuid-Limburg, mogelijk met grote hagel en (zeer) zware windstoten van 90 tot ruim 100 km/uur. Ook wordt er veel neerslag verwacht. Dat kan (lokaal) leiden tot wateroverlast, zeker nu het water door de droogte niet goed in de bodem kan infiltreren. Wees daarom voorbereid. Lees hieronder wat je kunt doen.

Als het KNMI code oranje afkondigt, dan is er kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is. Het weer kan in zo’n geval schade, letsel of veel overlast veroorzaken. Een weerwaarschuwing, zoals code oranje, wordt altijd afgekondigd voor de hele provincie, maar het betekent niet dat de waarschuwing overal tot uiting komt. Wellicht krijg jij er zelf dus niet mee te maken, maar toch is het goed om voorbereid te zijn.

Wat kan ik doen?

Als er sprake is van stevige onweersbuien, dan is het verstandig om open water en open gebied zoveel mogelijk te mijden. Schuil ook niet onder bomen. Houd ook voortdurend de weerwaarschuwingen van het KNMI in de gaten. De weersituatie kan namelijk snel veranderen.

Lees ook: Storm en wateroverlast: wie bel je dan?

Wacht niet op water: bereid je voor!

Er wordt veel neerslag verwacht in Limburg. Op dit moment is niet te voorspellen waar de neerslag precies gaat vallen en wat de duur en kracht ervan zal zijn. De droogte van de afgelopen weken heeft gezorgd voor verdroging van de bodem. Hierdoor kan neerslag moeilijker in de bodem infiltreren, waardoor er een kans is dat plaatselijk enige wateroverlast kan ontstaan. Tref daarom maatregelen om mogelijke wateroverlast te voorkomen. Kijk eens op de website Wacht niet op Water.nl voor handige tips.

De hulpdiensten

Als hulpdiensten bereiden we ons natuurlijk voor op de weersituatie van vanmiddag. Dat doen we onder andere door alvast lokale actiecentra op te richten op verschillende plekken in Zuid-Limburg. Op die manier kan de brandweer bij mogelijke overlast en incidenten nóg sneller ter plaatse zijn. Jij kunt ons helpen door 112 alléén te bellen als het om acute of levensbedreigende situaties gaat. Zo kunnen we hulp bieden op de plekken waar dat, op dat moment, het hoogst nodig is.