Ter Apel overvol: deze week opvang asielzoekers in Glanerbrook

Op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers worden sinds vrijdagavond zo’n vijftig asielzoekers opgevangen in Glanerbrook in Geleen.

Asielzoekers die in Nederland aankomen, moeten zich melden bij de centrale opvang in Ter Apel, waar ze worden geregistreerd. In Ter Apel melden zich al geruime tijd zoveel mensen dat die registratie achterloopt en de opvang voortdurend volstroomt. Dat gebeurde ook in november van vorig jaar, toen in Sittard in voormalig zorgcentrum De Baenje een groep asielzoekers korte tijd is opgevangen. 

Nu is dat weer het geval en vraagt het COA gemeenten te zoeken naar opvangruimte. Glanerbrook is eerder al gereed gemaakt voor tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Oekraïense vluchtelingen vertrekken na enkele dagen naar een meer permanente locatie. “Wij zien nu ruimte om aan de dringende oproep van het COA gehoor te geven en deze groep asielzoekers tijdelijk een onderkomen te bieden. Daartoe voelen we ons uit menselijk oogpunt verplicht”, zegt burgemeester Hans Verheijen. “Dankzij de hulp van onze en enkele andere gemeenten krijgt de opvang in Ter Apel, al is het maar voor even, wat lucht. ” 

Glanerbrook is deze week beschikbaar voor de noodsteun. Daarna verhuizen de asielzoekers naar een reguliere opvanglocatie van het COA.