Gemeente Sittard-Geleen doet mee aan Direct Duidelijk

Brieven, e-mails, berichten in de nieuwsbrieven en op sociale media zijn belangrijke communicatiemiddelen van de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente probeert de teksten van deze middelen, maar ook die van officiële documenten, voorstellen en memo’s zo duidelijk mogelijk schrijven. Maar het kan uiteraard nog beter.

Daarom ondertekende wethouder Yvonne Salvino-Meijer (communicatie) op maandag 10 oktober 2022 de Direct Duidelijk Deal. Een intentieverklaring waarin de gemeente aangeeft dat de organisatie gaat werken aan nog begrijpelijkere communicatie. 

Sittard-Geleen heeft al schrijftrainingen voor medewerkers en besteedt regelmatig aandacht aan de manier waarop medewerkers teksten schrijven. Ook heeft de gemeente een testpanel dat haar documenten controleert op begrijpelijkheid: de Meeleesgroep. Nu de deal is ondertekend, wordt nog meer werk gemaakt van duidelijke taal. De gemeente gaat het aantal (schrijf)hulpmiddelen verder uitbreiden. Zo komt er in het tekstverwerkingsprogramma een onderdeel waarmee moeilijke woorden kunnen worden opgespoord. Ook organiseert de gemeente meer schrijftrainingen, gaat ze meer (standaard)brieven vereenvoudigen en komt er meer aandacht voor duidelijke taal. Zo krijgen medewerkers regelmatig schrijftips. 

Verandering heeft tijd nodig

Wethouder Yvonne Salvino-Meijer: “We beseffen dat we niet alles in één keer kunnen veranderen. Het zou mooi zijn als al onze brieven morgen in duidelijke taal geschreven worden, maar dat is een utopie. We proberen onze communicatie daarom stap voor stap te verbeteren. Met als doel dat onze brieven en e-mails na verloop van tijd allemaal direct duidelijk zijn.”

Duidelijk taalgebruik helpt trouwens ook mee aan het inclusiever maken van onze samenleving. Heldere en zo eenvoudig mogelijke taal zorgt ervoor dat meer inwoners begrijpen wat geschreven wordt en vergroot daardoor ook de betrokkenheid bij gemeentelijke zaken. 

Wethouder Salvino ondertekent Direct Duidelijk Deal