Week van de Veiligheid: Ecsplore en de Week van de Veiligheid

Iedereen moet zich thuis, op straat of online veilig voelen, toch?! Vandaag start de Week van de Veiligheid. Het is dé week waarin organisaties het thema veiligheid extra onder de aandacht brengen. Ook wij doen mee! Houd deze liveblog en onze social mediakanalen in de gaten voor alle activiteiten en meer informatie.

 

 

Ecsplore en de Week van de Veiligheid

Ook kinderen worden betrokken bij de Week van de Veiligheid. De naschoolse sportlessen bij Ecsplore stonden namelijk in het teken van veiligheid. Er waren stoeispelen, Rots en Water lessen en samenwerkingsspellen.

Ook bieden zij – in samenwerking met Het Laagland – de mogelijkheid om een try-out bij te wonen van de voorstelling ‘Wil je een snoepje?’ op vrijdag 21 oktober. Een aantal scholen in Sittard-Geleen is hiervoor benaderd. 

Afbeelding Ecsplore - Week van de Veiligheid

 
 

Hoe kunt u vandaag nog brandveiliger wonen? 

Sinds 1 juli is het verplicht om op elke verdieping in huis een brandmelder te hebben. Brandmelders kunnen levens redden! Naast brandmelders zijn er nog meer eenvoudige maatregelen waardoor je de kans op brand kunt verkleinen of voorkomen. Bijvoorbeeld:

  • Zorg dat u lampen nooit te dicht gordijnen plaatst
  • Gebruik maximaal één verlengsnoer tussen het stopcontact en elektrisch apparaat
  • Haal de stekker meteen uit het stopcontact als uw telefoon of iPad helemaal is opgeladen

Meer tips? Kijk op https://www.rookmelders.nl/artikel/veiligheidstips

Rookmelders

 

Snus, kent u het? 

Er zijn methoden waarbij je nicotine binnenkrijgt zonder te roken, zoals: nicotine snuiven, pruimtabak en het uit Zweden afkomstige ‘snus’. Bij snus zit de tabak in een tablet of theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht.

Politiemensen horen er steeds vaker over. Kinderen uit groep zeven, acht en de eerste klas van het voortgezet onderwijs vertellen hoe ze de snus (zuigtabak) vaak gratis aangeboden krijgen bijvoorbeeld op school of op het voetbalpleintje. Om daarna geronseld te worden voor criminele opdrachtjes. Politievrouw Manouk vertelt er alles over:

 

 

Training zelfverdediging, iets voor u?

De week van de veiligheid is bezig! Ook straatintimidatie is een belangrijk onderwerp deze week. De gevolgen van straatintimidatie zijn namelijk enorm en hebben effect op het dagelijks leven. Heeft u er ooit mee te maken gehad of wil t u uzelf weerbaarder maken? Doe dan mee aan de training straatintimidatie.

Wanneer?

18 of 20 oktober om 20.15 uur (duur 75 minuten). Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@g-safe.nl. Vermeld hierbij uw naam, leeftijd en telefoonnummer. Bellen kan ook naar 06 22 96 40 96.

Inhoud workshop

Tijdens de workshop, bij G-Safe & Fit, leert u ‘functionele zelfverdediging’. Functioneel wil in dit geval zeggen: met zo min mogelijk geweld jezelf redden uit een situatie. Krav Maga ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw en is een zelfverdediging concept wat uitgaat van realistische scenario’s waar u op straat in zou kunnen belanden. U leert uzelf uit deze bedreigende situaties te redden door middel van technieken uit de vechtsport. De bewegingen die u gebruikt zijn relatief eenvoudig en natuurlijk. Hierdoor kan vrijwel iedereen ze leren en uitvoeren. Het grote voordeel hiervan is dat u ze zelfs onder stressvolle omstandigheden perfect kunt toepassen. En het maakt niet uit of u nu man bent of vrouw, jong of oud. Iedereen kan terecht bij G-Safe & Fit!
Afbeelding workshop staatintimidatie

 

Boa’s zorgen voor meer verkeersveiligheid rondom scholen

Veiligheid in het verkeer is ontzettend belangrijk, vooral rondom scholen. Vaak is het hier in de ochtend en namiddag een gezellige, drukke boel met auto’s, fietsers en voetgangers. Om de veiligheid rondom de scholen te vergroten houden onze boa’s vanaf deze week een oogje in het zeil. Ze controleren of auto’s juist geparkeerd staan en of iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Bekeuringen uitdelen gebeurt deze week nog niet. Mocht het nodig zijn dan worden er enkel waarschuwingen uitgedeeld. Zo maken we het samen zo veilig mogelijk rondom te scholen.

Boa's

 

 

Stickeractie als geheugensteuntje tegen oplichting

Het aantal aangiften tegen zogeheten 'bankhelpdeskfraude' is in een jaar tijd verdriedubbeld in Limburg. Bij dit soort criminaliteit doen oplichters zich voor als medewerker van bijvoorbeeld een bank. Zij zetten mensen onder druk om hun pinpas, pincode of andere gegevens af te staan. Slachtoffers zijn vooral mensen vanaf 50 jaar.

Politie Sittard-Geleen en Gemeente Sittard-Geleen zijn een stickeractie gestart in de vorm van Delfts blauwe tegeltjes met typische tegeltjeswijsheden. Ze zijn bedoeld als waarschuwing en geheugensteuntje. Handig om op de telefoon of de deur te plakken! Vanaf vandaag zijn de stickers (gratis) verkrijgbaar bij het politiebureau in Sittard (Stationsplein 18), in de Stadswinkel in Geleen, bij de Wijksteunpunten en de Sociaal Pleinen van Partners in Welzijn en de Zonnebloem. U kunt altijd contact opnemen met uw bank als u het niet vertrouwt.

Afbeelding sticker actie bankhelpdeskfraude

 

Doe de cybercrimequiz

Wat weet u van cybercrime? Test uzelf door het invullen van de quiz.

Naar quiz

Week van de veiligheid 2022 Cybercrime quiz

Tentoonstelling WIJ… doorbreken de cirkel van geweld

De landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ…doorbreken de cirkel van geweld toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld, waarin ze gevangen zaten, te doorbreken. De tentoonstelling is van 11 oktober tot 1 november te bezoeken op het Hub Dassenplein in Sittard. Komt u de tentoonstelling bekijken?

Afbeelding tentoonstelling 1   Afbeelding tentoonstelling 3

Bekijk de films!

Naast de tentoonstelling is er een aanvullende programma in filmhuis De Domijnen. Op 19 en 26 oktober spelen hier twee Nederlandse films met als thema seksueel misbruik (Buiten is het feest) en kindermishandeling door verwaarlozing (I don’t wanna dance).

Buiten is het feest

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden.

Koop uw kaartje

I don’t wanna dance

Joey (15) moet besluiten of hij uit de destructieve dans met zijn moeder stapt of bij haar blijft, ten koste van zijn eigen geluk. Een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het meemaakte.

Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben worden de vijftienjarige Joey (Yfendo van Praag) en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar het gezinsgeluk komt al snel onder druk te staan wanneer Daphne terugvalt in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang houdt hij deze destructieve dans met zijn moeder nog vol, ten koste van zijn eigen geluk? I Don’t Wanna Dance is een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het zelf meemaakte.

Koop uw kaartje

 

Zien we jou op weekmarkt in Born, Sittard of Geleen?

De Week van de Veiligheid is bezig! Daarom zijn we deze week met een informatiekraam te vinden op de weekmarkten in Born, Sittard en Geleen en vrijdagochtend in Zuidhof. We gaan met jou in gesprek over veiligheid. We bespreken onderwerpen als vuurwerk, brandveiligheid, zelfverdediging en meer. De brandweer, politie, Wensambulance en handhaving zijn er ook bij. Ze kunnen al jouw vragen rondom veiligheid beantwoorden. Zien we je daar?

  • Woensdag 12 oktober weekmarkt Born 9:00 tot 12:00 uur
  • Donderdag 13 oktober weekmarkt Sittard 9:00 tot 12:00 uur
  • Vrijdag 14 oktober markt Zuidhof Geleen 9:00 tot 12:00 uur
  • Zaterdag 15 oktober weekmarkt Geleen 10:30 tot 14:00 uur

Week van de veiligheid 2022 900x600px3

 

Gaat u op 30 november mee naar de Risk Factory? Speciaal voor 55-plussers

Gezond en veilig zijn, heeft u deels in eigen hand. Het begint met zelfredzaamheid. In Risk Factory Limburg-Noord beleeft u risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid.
Afbeelding voorkant-Risk-Factory
Met realistische en interactieve scenario’s, zoals brandgevaar, phishing of cyberpesten, verkeersveiligheid, groepsdruk, 1-1-2 bellen en (positieve) gezondheid, ervaart u (on)gezondheid en (on)veiligheid én leert u hoe te handelen. Levensechte ervaringen veranderen de kijk op risico’s. En dat geeft zelfvertrouwen om – als het er echt op aankomt – de juiste beslissingen te nemen.

Bekijk het filmpje

 

Iets voor u? Meld u dan nu aan. U wordt op 30 november opgehaald. Het programma duurt een middag De ophaallocatie wordt nader bepaald. Let op, vol is vol!

Aanmelden

 

Veilig Thuis: voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld

Afbeelding van het logo Veilig ThuisEen van de thema’s waar we aandacht aan geven tijdens de Week van de Veiligheid is ‘geweld’. Denk aan ouderenmishandeling, mensenhandel, (ex-)partnergeweld en kindermishandeling. Het gaat dan om lichamelijk, seksueel en/of psychisch geweld. Ook (emotionele of fysieke) verwaarlozing valt hieronder. Dit geweld vindt meestal thuis plaats, maar ook op het werk of in contact met een mantelzorger of verzorger.  

Gebeuren er bij u dingen waardoor u zich niet veilig voelt? Of maakt u zich zorgen om iemand anders? Bel dan met Veilig Thuis, telefoonnummer 0800 20 00 (gratis). Ook als u twijfelt. De medewerker van Veilig Thuis luistert, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt deze samen met u of er verder onderzoek of professionele hulp nodig is. En hoe dit georganiseerd kan worden. Meer weten? Kijk op www.veiligthuis.nl.

 

De Week van de Veiligheid is begonnen!

Burgemeester Hans Verheijen opent de Week van de Veiligheid in onze gemeente. Vanaf vandaag tot en met zondag besteden wij veel aandacht aan alles wat met veiligheid te maken heeft. We hebben een programma vol met leuke en uitdagende activiteiten. Doet u mee aan een van de activiteiten?

 

 

Blijf hier op de hoogte over de Week van de Veiligheid.