Tentoonstelling WIJ… doorbreken de cirkel van geweld

De landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ…doorbreken de cirkel van geweld toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld, waarin ze gevangen zaten, te doorbreken. De tentoonstelling is van 11 oktober tot 1 november te bezoeken op het Hub Dassenplein in Sittard. Komt u de tentoonstelling bekijken?

Waarom in Sittard-Geleen?

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. De overheid heeft een grote en belangrijke rol in de bestrijding en aanpak daarvan en in het bespreekbaar maken van dit probleem. Dat kan zij niet alleen. Iedereen kan daarin iets betekenen. Met deze reizende tentoonstelling roepen wij de samenleving op om mee te helpen deze ‘cirkel van geweld’ te doorbreken.

De gemeente Sittard-Geleen heeft in samenwerking met Stichting Open mind en het Programma Geweld hoort nergens thuis, de initiatiefnemers, deze reizende multimediale tentoonstelling naar Sittard-Geleen gehaald. Omdat we willen laten zien dat u niet alleen staat, dat er hulp beschikbaar is en er plekken zijn waar u hierover kunt praten. Met elkaar of anoniem. Daarbij willen we omstanders en professionals op weg helpen met hulp en advies. En iedereen laten weten dat huiselijk geweld en kindermishandeling onze aandacht nodig heeft. 

Bekijk de films!

Naast de tentoonstelling is er een aanvullende programma in filmhuis De Domijnen. Op 19 en 26 oktober spelen hier twee Nederlandse films met als thema seksueel misbruik (Buiten is het feest) en kindermishandeling door verwaarlozing (I don’t wanna dance).

  • Buiten is het Feest

koop uw kaartjes

Woensdag 19 oktober om 19.00 uur

Afbeelding film Buiten is het feest

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. 

Voorgesprek

Voorafgaand aan de film is er de gelegenheid om deel te nemen aan een voorgesprek. Dit voorgesprek wordt verzorgd door Centrum Seksueel Geweld Limburg (CSGL). Zij gaan met u in gesprek over de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in Limburg. 

  • I don't wanna dance

koop uw kaartjes

Woensdag 26 oktober om 19.00 uur
 

Afbeelding Film I don't  wanna dance
Joey (15) moet besluiten of hij uit de destructieve dans met zijn moeder stapt of bij haar blijft, ten koste van zijn eigen geluk. Een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het meemaakte.

Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben worden de vijftienjarige Joey (Yfendo van Praag) en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar het gezinsgeluk komt al snel onder druk te staan wanneer Daphne terugvalt in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang houdt hij deze destructieve dans met zijn moeder nog vol, ten koste van zijn eigen geluk? I Don’t Wanna Dance is een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het zelf meemaakte. 

Nagesprek

Aansluitend op de film is er de gelegenheid deel te nemen aan een nagesprek. Dit nagesprek wordt verzorgd door Veilig Thuis Zuid-Limburg. Zij gaan met u in gesprek over de thematiek en de aanpak daarvan.

Afbeelding logo Veilig ThuisHulp nodig?

Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben grote impact op iemands leven. Erover praten kan een begin zijn om de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk op: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl, of neem contact op met Veilig Thuis Zuid-Limburg, via telefoonnummer 0800 2000 of via de chatfunctie www.veiligthuiszl.nl.
Afbeelding logo Centrum Seksueel Geweld LimburgContact opnemen kan altijd ook anoniem. 

Slachtoffers van seksueel geweld (aanranding of verkrachting) kunnen bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg terecht voor medische, forensische en psychologische hulp.

Doe mee!

Deel uw tips, verhalen en ervaringen op social media met #wijdoorbrekendecirkelvangeweld.