Zelfredzaamheid van onze inwoners vergroten

Het aantal mensen dat (huishoudelijke) ondersteuning vanuit de Wmo nodig heeft, neemt de komende jaren in rap tempo toe. Maar dit loopt niet gelijk met de hoeveelheid mensen die de ondersteuning bieden. Hierdoor is het bieden van ondersteuning op de huidige manier steeds moeilijker.

De gemeente Sittard-Geleen vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. Daarom is op 15 september een proef gestart voor huishoudelijke ondersteuning (Wmo). 

Reablement

De proef is gebaseerd op reablement, oftewel herstelgerichte ondersteuning. Ondersteunen in plaats van overnemen. Onder andere in Denemarken is dit al jaren (succesvol) de norm. In Nederland is er steeds meer aandacht voor dit zorgconcept. Met de pilot reablement hoopt de gemeente Sittard-Geleen mensen hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen terug te geven. Zodat langer, zelfstandig thuis wonen mogelijk is. Dit komt de gezondheid van inwoners ten goede. En de zorg blijft op deze manier toegankelijk.

Proef

We gaan bij de proef uit van de mogelijkheden van de cliënt en bieden begeleiding om deze optimaal te benutten. Een team bestaande uit twee aanbieders van huishoudelijke ondersteuning, twee ergotherapeuten en medewerkers van team Wmo, werkt mee aan de proef. Zijn er werkzaamheden die de cliënt niet zelfstandig kan doen? Dan biedt de zorgaanbieder hulp. Daarnaast passen we ook nieuwe mogelijkheden toe die de huishoudelijke ondersteuning moderniseren. Denk bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger. De proef duurt ongeveer zes tot acht maanden.

De fasen van de proef

  1. De cliënt krijgt vier weken lang één uur ergotherapie per week. En leert nieuwe mogelijkheden om het huishouden zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. De ergotherapeut maakt een adviesrapport.
  2. Op basis van het adviesrapport van de ergotherapeut en het gespreksverslag beoordeelt de Wmo consulent of en hoeveel huishoudelijke ondersteuning de cliënt krijgt.
  3.  De cliënt krijgt een intakegesprek met de ergotherapeut en huishoudelijke hulp. Indien nodig, krijgt de cliënt via ATZ-Limburg of Zuyderland Thuiszorg huishoudelijke ondersteuning.
  4. Na drie en zes maanden is er een evaluatiegesprek met de cliënt, ergotherapeut en huishoudelijke hulp. 

Een interessante publicatie van NOS over reablement: