Fiets- en voetgangersveren over de Maas vanaf april gratis

Wie regelmatig gaat wandelen of fietsen langs de Maas komt kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren tussen Grevenbicht en Rotem, Geulle en Uikhoven en Ohé en Laak en Ophoven. De Maasveerpontjes vormen samen met het autoveerpont tussen Meeswijk en Berg een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen.

Wie een fietstocht of een lange wandeling maakt, kan gebruik maken van drie veerpontjes die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Een tripje met één van deze charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in een vakantiesfeer. Zo kan je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden. En vanaf 1 april 2023 kan dit zelfs volledig gratis. Dat hebben de Vlaamse overheid en de provincie Limburg bekendgemaakt.

Extra boost toerisme

Het gratis maken van de veerpontjes moet het toerisme in de Maasvallei een extra boost geven. De veren hebben een moeilijke periode achter de rug na de coronacrisis en na het hoogwater van juli 2021. Jaarlijks maken 130.000 mensen gebruik van de overzetdienst.

Aangepaste vaartijden

Bij de zoektocht naar een rederij die de komende drie jaar de veertjes kan bedienen, speelde het tekort aan schippers op. Er is een rederij aangesteld, maar de vaartijden worden wat beperkter. Waar voorheen van 10.00 tot 19.00 uur de oversteek werd gemaakt, is dat nu een uur korter, van 10.00 tot 18.00 uur. Aan de regeling van het autoveer verandert niets. 

UPDATE MAANDAG 3 APRIL:

Eerder deze week werd aangekondigd dat de veerpontjes gratis worden vanaf de start van het vaarseizoen. Die was gepland op 1 april, maar dat blijkt door een te hoge waterstand en snelle stroming van de Maas helaas niet mogelijk.  De verwachting is dat in het paasweekend wel gevaren kan worden. Kijk voor de meest actuele informatie op de Facebook pagina van Rivierpark Maasvallei.

Veerpontje (1)