Handbalvisie: samen sterk voor de toekomst

De Handbalvisie Westelijke Mijnstreek is op 12 mei gepresenteerd aan alle handbalverenigingen in de Westelijke Mijnstreek. De visie is gericht op het sterker maken van de verenigingen en het verbeteren van samenwerking, over gemeentegrenzen heen.

Afbeelding Frans Perey HandbalvisieSinds september vorig jaar werkten de gemeenten Sittard-Geleen en Beek samen met Sittardia, V&L, HV BFC en Limburg Lions aan de handbalvisie. Voor het topsport gedeelte sloot ook Watersley aan. Via Huis voor de Sport Limburg kregen de partijen daarbij hulp van adviseur Frans Perey. 

Uitdagingen

Veel verenigingen staan voor dezelfde uitdagingen. Door samen te werken zijn die uitdagingen makkelijker aan te gaan. 

“Als je het niveau van het handbal in de regio hoog wil houden, moeten verenigingen naar een groter verband kijken”, legt Frans Perey uit. “Wel hebben we vanaf het begin gezegd: we gaan geen financiële samenwerking aan. Ook houdt iedere vereniging haar eigen identiteit. Vanuit die gedachten kijken de verenigingen hoe ze elkaar sterker kunnen maken.”

Drie onderdelen

In twaalf bijeenkomsten werd er gewerkt aan de handbalvisie. Hierin is er aandacht voor breedte-, prestatie- en topsport. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen die wil handballen, kan handballen”, zegt Perey. Dat begint bij de jeugd. Iemand die in zijn jeugd voor een bepaalde sport kiest, blijft die vaak lange tijd doen. “Daarom willen we dat zoveel mogelijk lokaal blijven organiseren.”

Als mensen doorgroeien, heb je het over prestatieniveau. Mensen trainen meer en spelen meer wedstrijden. Soms lukt het een vereniging niet om zelf een team samen te stellen. Dan kan zij samen met een andere vereniging kijken naar oplossingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een combinatieteam. De laatste categorie is topsport. “Echte talenten komen uiteindelijk bovendrijven”, weet Perey. “Het streven is om bij de dames én de heren in de Nederlandse top mee te spelen. Je hoopt dan dat daar talenten uitkomen die de nationale selectie halen of internationaal doorbreken.”

Actieplan

De handbalvisie is gepresenteerd aan alle handbalverenigingen in de Westelijke Mijnstreek. Hoe gaat het nu verder? “Het visiedocument willen we uitwerken naar een actieplan”, zegt Perey. “Daar willen we graag alle verenigingen in de regio bij betrekken. Dus niet alleen de partijen die nu aan tafel hebben gezeten. Hoe meer vrijwilligers meedoen, hoe liever. Want uiteindelijk moeten we het met elkaar doen.”