Nieuwe invulling Galfettigebouw in Geleen

Het Galfettigebouw op de Markt in Geleen krijgt een nieuwe invulling, dit is een belangrijke stap in de Impuls Geleen aanpak. Het gebouw krijgt een nieuwe functie en wordt een centrum van circulariteit, verduurzaming en kennisdeling. HEMA, de huidige gebruiker van het Galfettigebouw, verhuist naar een nieuwe locatie op de hoek van de Nieuwe Markt en de Gravenstraat in Geleen.

Afbeelding bord Hier werken we aan het hart van Geleen

Nieuwe invulling

Chemelot opent op de bovenverdieping van het Galfettigebouw haar bezoekerscentrum. Loek Radix, executive director Chemelot, is enthousiast over deze mooie ontwikkeling. “We willen jong en oud laten kennismaken met de wereld van Chemelot, niet binnen het hek maar buiten het hek in een bezoekerscentrum. De uitgelezen plek hiervoor is in de stad waar de wortels van Chemelot liggen. In ons bezoekerscentrum verbinden we de bedrijven op Chemelot en de inwoners van de regio met duurzaamheid, circulariteit en innovatie. In de expositieruimte van ons bezoekerscentrum laten we zien in welke eindproducten onze grondstoffen en materialen verwerkt zijn. Daarnaast nemen we onze bezoekers mee in onze verduurzamingsroutekaart, kan men proefjes doen in ons proeflokaal en nog veel meer.”

Chemelot bestaat in 2026 100 jaar en staat aan de vooravond van een belangrijke transitie. Het cluster is het op een na grootste in Europa en wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal produceren met circulaire grondstoffen. Als het érgens lukt, is het hier. Geleen heeft zich ontwikkeld dankzij de Staatsmijn Maurits, later DSM en inmiddels Chemelot. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

De gemeente Sittard-Geleen vestigt op de begane grond van het Galfettigebouw een aantal publieke functies. In de loop van volgend jaar komt er een bibliotheek en een duurzaamheidshuis. Bij het duurzaamheidshuis kunnen bezoekers interactief ontdekken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van verduurzaming, hoe je zelf in actie kunt komen voor een duurzame samenleving. Bibliotheek ‘De Domijnen’ maakt het plaatje compleet. Zij gaan hier een nieuw concept neerzetten. Het Galfettigebouw wordt door deze nieuwe invulling een inspirerende plek voor zowel jong als oud.

Hart van Geleen

Nieuwe-invulling-Galfettigebouw-Leon-Geilen,-Yvonne-Salvino-en-Louk-Radix
Leon Geilen en Yvonne Salvino, wethouders Sittard-Geleen en Loek Radix, executive director Chemelot hebben vandaag het bouwbord onthult en daarmee de aftrap gegeven voor de nieuwe invulling van het Galfettigebouw in het hart van Geleen. 

Wethouder Leon Geilen, vindt het een belangrijke eerste stap om het winkelgebied te transformeren naar een centrum met meer functies. “Ik vind het een ontzettend mooie ontwikkeling hoe de betrokken partijen zich samen inzetten voor het Galfettigebouw. Chemelot en Geleen zijn al bijna een eeuw verbonden. Nu het bezoekerscentrum van Chemelot zich vestigt in het hart van Geleen wordt de band tussen beiden alleen maar sterker. Daarnaast krijgt het hart van Geleen met de komst van het duurzaamheidshuis en de bibliotheek ook een nieuwe maatschappelijke functie. Ik weet zeker dat deze drie; het bezoekerscentrum, het duurzaamheidshuis en bibliotheek veel publiek gaan trekken. Dat creëert weer extra dynamiek in het centrum.”

Verhuizing en vernieuwing van HEMA

HEMA heropent na de verhuizing met een heel nieuw winkelconcept. De woordvoerder van HEMA Nederland licht dat enthousiast toe: ”Dit zorgt voor een compleet nieuwe uitstraling van de winkel waardoor het nog prettiger winkelen is bij HEMA. Het zal klanten direct opvallen dat de winkel niet alleen eenvoudig en logisch is ingedeeld, maar ook dat de winkel een frisse, gezellige en duurzame uitstraling heeft.”

Impuls voor Geleen

De komende jaren wordt flink geïnvesteerd in het centrum van Geleen. De gemeente Sittard-Geleen heeft voor Impuls Geleen een subsidie van 2,2 miljoen euro van het  Rijk gekregen. De gemeente verdubbelt dit bedrag. De verhuizing van de HEMA en de nieuwe invulling van het Galfettigebouw zijn de eerste stappen in het kader van de Impulsaanpak.

Leon-Geilen-en-Loek-Radix-geven-aftrap-invulling-Galfetti-gebouw
Leon Geilen, wethouder Sittard-Geleen en Loek Radix, executive director Chemelot hebben vandaag de eerste streek op een Art Bin gezet die straks een plek krijgt in het hart van Geleen.