Prokkelduo’s helpen bij de verkiezingen!

In onze gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Zo ook bij de verkiezing voor het Europees Parlement op 6 juni. Evelien Rutten, Arjan Tilmans en Sarah van Sloun hebben alle drie een licht verstandelijke beperking, maar wilden graag een bijdrage leveren aan de verkiezingen. Nieuwsgierig hoe? Lees snel verder!

Een ‘prokkelduo’

Een prokkelduo bestaat uit iemand met een (licht) verstandelijke beperking en een begeleider. In onze gemeente is dat een begeleider vanuit organisatie PSW (Pedagogisch Sociaal Werk). Vorig jaar deden voor het eerst prokkelduo’s mee in onze gemeente. Toen heeft Arjan bijvoorbeeld ook al meegeholpen bij het stembureau in Zalencentrum de Oase in Sittard. Zowel de gemeente als de prokkelduo’s waren heel enthousiast. Daarom hebben we besloten om de prokkelduo’s nu op twee plekken in te zetten: opnieuw bij de Oase maar ook bij het stembureau aan Odasingel 90 in Sittard.

Prokkelduo

Goed voorbereid

Net als alle stembureauleden, moesten de prokkelduo’s vóór de verkiezingen een training volgen. Tijdens deze training krijgen stembureauleden uitleg over wat er van hen verwacht wordt tijdens de verkiezingsdag. Omdat de prokkelduo’s niet volledig dezelfde taken hebben als andere stembureauleden, krijgen zij een aangepaste training. Toch waren Evelien, Arjan en Sarah zo enthousiast dat ze ook de standaard e-learning wilden volgen. PSW moedigde dat alleen maar aan en heeft de e-learning samen met hen doorlopen. Arjan: “Die e-learning is heel goed te doen. Ik had zelfs geen enkele fout!”

Prokkelduo's

Verkiezingsdag

Vandaag brachten we een bezoek aan Evelien, Arjan en Sarah bij Odasingel 90. Ze hebben de taken onderling verdeeld. Evelien en Sarah zitten naast de stembus bij de ingang. “We wijzen de stemmers bij binnenkomst waar ze naartoe moeten. Maar ook waar ze het stembiljet mogen ingooien nadat ze gestemd hebben.” Die taak had Arjan vorig jaar ook. Dit jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging: “Ik ben goed met cijfers. Daarom controleer ik nu van iedereen die komt stemmen of het stempasnummer niet in het register van ongeldige stempassen staat.” Dit heeft de begeleider van Arjan afgesproken met de voorzitter van het stembureau. De voorzitter voegt toe: “Ik heb nog nooit iemand gezien die dat controleren zo fanatiek doet!” 

Prokkelduo's

Bezoek van de burgemeester

Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking is structuur heel belangrijk. Daarom werken de prokkelduo’s niet volgens de standaarddiensten van het stembureau, maar van 9.00 tot 16.00 uur. Deze tijden zijn ze gewend van hun andere werk. Om 9 uur werden Evelien, Arjan en Sarah meteen hartelijk verwelkomd door onze burgemeester. Daarna heeft de burgemeester ook nog een bezoekje gebracht aan de andere prokkelduo’s bij de Oase. De burgemeester: “Sittard-Geleen is een inclusieve gemeente. Dat is heel makkelijk om te zeggen, maar dan moet je het ook doen. De prokkelduo’s op de stembureaus zijn een prachtige manier om hieraan te werken. Ik heb ze alle vijf bezocht op de stembureaus, en daar deden ze echt goed werk!” 

Of ze zelf ook gaan stemmen? Natuurlijk wel!

We vroegen onze prokkelduo’s of ze zelf ook gaan stemmen vandaag. Evelien: “Natuurlijk ga ik zelf ook stemmen, dat hoort erbij!” Evelien en Sarah stemmen na hun dienst meteen op het stembureau bij de Odasingel. Arjan wacht tot vanavond: “Ik heb met een groepje vrienden afgesproken om vanavond te gaan stemmen bij het stembureau bij mij in de buurt.” 

Prokkelduo's

En u, gaat u ook stemmen? 

Ga voor meer informatie over de verkiezingen naar www.sittard-geleen.nl/verkiezingen.