Sittard-Geleen en Maastricht in actie op NK Tegelwippen

De gemeentes Sittard-Geleen en Maastricht gaan vanaf vandaag voor de 2e keer de strijd met elkaar aan in het NK Tegelwippen. Een onvervalste Zuid-Limburgse derby dus. Het doel? Zoveel mogelijk tegels in tuinen verruilen voor groen. Zo maken we onze steden klimaatbestendig.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

De eerste wip

Wethouder Leon Geilen van Sittard-Geleen greep de gelegenheid van de jaarlijkse St. Joep markt aan om inwoners enthousiast te maken voor deelname. Om het nog wat makkelijker te maken om de eerste stap te zetten, kregen een aantal geïnteresseerde inwoners een kant-en-klare sedumtegel om de plek van de gewipte tegel mee op te vullen. Leon Geilen: “Ik denk dat de vergroeningsboodschap en de noodzaak inmiddels wel bij de meeste mensen bekend is. Dat mensen vervolgens dan toch niet zelf aan de slag gaan, heeft vaak met praktische dingen te maken. Het blijft daarom belangrijk dat we mensen hierbij helpen. Met subsidies, informatie en suggesties maken we het zo makkelijk mogelijk. Wethouder Hubert Mackus van Maastricht wipte de eerste tegels samen met leerlingen van kindcentrum Anne Frank bij de aanleg van een groen schoolplein. Mackus: “Iedere tegel minder is een bijdrage aan onze stadsnatuur, helpt bij verkoelen en om regen op te vangen als het giet. We werken aan een klimaatbestendige stad en daarom ben ik blij dat we dit met jongeren kunnen doen, want zij zijn onze toekomst. Hopelijk kunnen we ook andere steden in Zuid-Limburg nog verleiden om het tegen ons of tegen elkaar op te nemen.”

Wie wint de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen, wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren, maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Telling

Op de site https://nk-tegelwippen.nl/ kan iedereen zijn gewipte tegels per gemeente registreren, inclusief een foto van ‘voor’ en ‘na’. Meedoen is simpel: iedereen kan zelf aan de slag gaan. In eigen tuin, maar samen met andere bewoners bereik je meer, zowel qua aantal gewipte tegels als in het gezamenlijk afvoeren of hergebruiken van tegels en geschikte grond aanvoeren. Ook de tussenstand staat op de site van het NK Tegelwippen. Daar kunnen inwoners van beide gemeentes hun projecten aanmelden met het aantal gewipte tegels. Het NK loopt t/m 31 oktober 2023.

Regeling Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen heeft een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Het verwijderen van tegels uit tuinen om deze vervolgens te vergroenen, valt ook onder deze regeling net als het vergroenen van daken. Meer informatie is te vinden op: Subsidies klimaatadaptatie - Gemeente Sittard-Geleen