Sittard-Geleen meest Toegankelijke Gemeente van Limburg

Sittard-Geleen is de meest toegankelijke gemeente van Limburg. Woensdag 10 juli zijn de halve finalisten bekend gemaakt van de landelijke verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Sittard-Geleen is de enige Limburgse halve finalist.

De hele maand september kan iedereen stemmen op de halve finalisten. Naast Sittard-Geleen zijn dat Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Tubbergen, Valkenswaard en Westerkwartier. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.

Aandacht voor toegankelijkheid 

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking en kan niet altijd gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en (bewuste of onbewuste) uitsluiting.

Verkiezingsillustratie VNG

Lokale Inclusie Agenda

In het VN-verdrag Handicap staat dat iedereen recht heeft op gelijke behandeling en op alle vlakken mee moet kunnen doen. Iedere gemeente moet een Lokale Inclusie Agenda (LIA) hebben, met afspraken over de lokale uitvoering van het VN-verdrag Handicap. “In Sittard-Geleen werken we al sinds 2020 met een Lokale Inclusie Agenda. Samen met lokale partners en ervaringsdeskundigen als de Commissie Sittard-Geleen Inclusief worden goede stappen gezet. Inclusie zit al bij veel ambtenaren tussen de oren, maar is nog niet vanzelfsprekend. Ik heb er alle vertrouwen in dat we die volgende stap ook zetten”, zegt wethouder Ivo Tillie (Inclusie).

Stemmen

In september kan iedereen in Nederland stemmen op de top 10-gemeenten. Donderdag 10 oktober wordt bekend gemaakt welke gemeente zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland mag noemen.
 

Meer informatie