Sittard-Geleen stemt

Op donderdag 6 juni kozen we in Nederland, en dus ook in Sittard-Geleen, 31 leden die ons land gaan vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Lees hier meer over de verkiezingen.

 

 

 

Uitslag verkiezingen Europees Parlement in Sittard-Geleen 2024
Bekijk de uitslag en processen-verbaal van de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024 in de gemeente Sittard-Geleen.

 

Bekendmaking uitslag

De Nederlandse overheid houdt zich aan de regels van de Europese Commissie voor het bekendmaken van de verkiezingsuitslag. Gemeenten mogen de (voorlopige) uitslagen pas bekendmaken nadat de stembussen in alle lidstaten van de Europese Unie zijn gesloten, om zo de verkiezing in andere landen niet te beïnvloeden. Maandag 10 juni stellen de gemeentelijk stembureaus de uitslag per gemeente vast. Dat gebeurt ook in Sittard-Geleen. Daarna publiceren we de (voorlopige) uitslag op onze site. Op dinsdag 11 juni maken de 20 hoofdstembureaus de uitslag bekend per kieskring. De Kiesraad controleert de uitslagen en stelt vervolgens de officiële uitslag vast in een openbare zitting op woensdag 19 juni om 11.00 uur.

Stemmentellen in Sittard-Geleen

Stemmentellen in Sittard-Geleen

 

De stembureaus zijn gesloten, het tellen van de stemmen kan beginnen.

 

De laatste tussenstand van de opkomstcijfers voor vandaag: om 17.00 uur had 27,7% van de kiezers in Sittard-Geleen gestemd. Op 0,03% na, evenveel als in 2019. Uiteraard zijn dit voorlopige cijfers. Gebaseerd op een steekproef bij 5 stemlokalen. De definitieve opkomst wordt bekend als we maandag de uitslag publiceren.

 

Prokkelduo’s helpen bij de verkiezingen!

In onze gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Zo ook bij de verkiezing voor het Europees Parlement op 6 juni. Evelien Rutten, Arjan Tilmans en Sarah van Sloun hebben alle drie een licht verstandelijke beperking, maar wilden graag een bijdrage leveren aan de verkiezingen. Nieuwsgierig hoe? Lees snel verder!

 

De opkomst in Sittard-Geleen is nog steeds vergelijkbaar met die van 2019. Om 15.00 had iets meer dan 21% van de kiezers gestemd

 
 

Er is weer een tussenstand. Om 13.00 uur was er, op basis van een steekproef bij vijf stembureau's, in Sittard-Geleen een voorlopige opkomst van 16,7%. Dat is net iets meer dan in in 2019. Toen was de opkomst om 13.00 uur 16,5%

Vandaag mag je stemmen

 

Om 11.00 uur had bijna 10% van de kiezers in Sittard-Geleen gestemd. Iets minder dan in 2019, toen had op dat tijdstip 10,5% van de kiezers een stem uitgebracht.

 

Het eerste voorlopige opkomstcijfer is bekend. Om 9.00 uur had 3,23% van de kiezers in Sittard-Geleen gestemd. Dat is exact gelijk aan de opkomst bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 om 09.00 uur.

 

Ook tijdens deze verkiezingen houden we u op de hoogte van de voorlopige opkomst in Sittard-Geleen. Daarvoor doen wij  vandaag een aantal keer een steekproef bij vijf stemlokalen op verschillende plekken in onze gemeente. Dit zijn geen definitieve opkomstcijfers. Ze geven wel een goed beeld van de opkomst in Sittard-Geleen.

 

De stemlokalen zijn geopend. Wilt u weten waar u kunt stemmen? Bekijk ons overzicht van stemlokalen in Sittard-Geleen