Sittardse ‘jongens’ maken uniek graffiti kunstwerk op Eisenhowerflat

Op de eerste Eisenhowerflat in Sittard West werken drie graffitikunstenaars aan een unieke muurschildering. Extra bijzonder: de beroemde kunstenaars, Nash, Mr June en Does, komen alle drie uit Sittard.

ZOwonen vroeg graffitikunstenaar Nash om een kunstwerk te maken op de muur van de flat in Limbrichterveld. Werner Zwakhalen, de echte naam van Nash, was meteen enthousiast: “Ik werk over de hele wereld, tot in Australië. Maar in mijn eigen regio word ik weinig gevraagd. Deze opdracht voelt toch als een compliment voor mijn werk.”

Mural-artiesten-Eisenhowerflat-Sittard
Graffitikunstenaars Nash en Mr June met het kunstwerk op de achtergrond.

Internationaal bekend

Maar de muur van zo’n flat is enorm groot. “Te groot voor mij alleen”, zegt Werner. “Gelukkig mocht ik andere kunstenaars erbij vragen. Ik hoefde niet lang na te denken, dat moesten Mr June en Does worden. Ook Sittardse ‘jongens’, net als ik. Mr June, of David Louf, is zelf opgegroeid in Limbrichterveld. Samen waren we in de jaren ’80 actief in de graffitiscène in de regio. En eigenlijk ook al snel daarbuiten. David heeft zelfs een kunstwerk gemaakt op de 72ste verdieping van het World Trade Center in New York. Ook Does komt uit Sittard. Zijn echte naam is Joos van Barneveld. Ik heb Joos geholpen toen hij net begon met graffitikunst. Tegenwoordig werkt ook hij in landen als Australië, Verenigde Staten en Frankrijk.

Herkenningspunt van Sittard

Het is voor het eerst dat de drie samen één kunstwerk maken. David: “Ik vind het heel bijzonder dat we dat in onze geboortestad Sittard mogen doen. Het is ook de stad waar we begonnen met graffiti. Wat het extra speciaal maakt? Het is de eerste flat naast het spoor. Vroeger reisden Werner en ik vaak met de trein naar Amsterdam. Als we dan op de terugweg weer bij Sittard kwamen, was die flat echt een herkenningspunt. En nu mogen wij daarop laten zien dat die Limburgse graffiti-jongetjes heel wat in huis hebben.”

Drie stijlen, één geheel

De drie kunstenaars hebben allemaal een eigen stijl. Toch maken ze van het kunstwerk één geheel. Joos: “We hebben samen het ontwerp gemaakt. We merkten toen al dat we elkaar op een mooie manier aanvullen. Het wordt dus echt een combinatie van onze stijlen. En natuurlijk laten we in het kunstwerk zien dat we trots zijn op Sittard.” 

Grote uitdaging

Het spuiten van de graffiti op de hoge muur valt nog niet mee. Werner: “We hebben alle drie last van hoogtevrees. Zeker in zo’n klein bakje op 36 meter hoogte, met af en toe een windvlaag!” Joos lacht: “Ach, hoe groter de uitdaging, des te beter voelt het als het klaar is.” Daar is David het mee eens: “Het is spannend, maar ook een unieke kans. En we krijgen hele leuke reacties van de bewoners van de flat. Ze worden vrolijk van al die kleuren op de muur. Binnenkort komen ook de leerlingen van verschillende scholen, onder andere van de Artistroom van het Trevianum, kijken. Ik hoop dat we hen kunnen prikkelen om ook hun dromen na te jagen. In Sittard en daarbuiten!”

Nieuwsgierig naar het kunstwerk? Kom dan naar de officiële onthulling op 5 juni om 15.15 uur.