Coronavirus - informatie voor ondernemers

Hier vindt u een overzicht van het laatste nieuws, tips en links en onze berichten over het coronavirus.

 • TONK regeling weinig gebruikt

  02 juli 2021 - De gemeente Sittard-Geleen hoopt dat meer mensen die hun inkomen door corona fors hebben zien dalen, gebruik maken van de Tijdelijke Opvang Noodzakelijke Kosten (TONK). De regeling is onlangs verruimd, maar dat leidt niet tot meer aanvragen.

 • TONK-regeling verruimd en makkelijker aan te vragen

  Persbericht I Sittard-Geleen, 17 juni 2021 - De TONK-regeling is met drie maanden verlengd tot 1 oktober en versoepeld. Daardoor kunnen meer huishoudens in Sittard-Geleen de financiële hulp aanvragen.

 • Vragen en antwoorden uit online collegetafel

  Tijdens de recent gehouden online collegetafel zijn veel vragen gesteld. We hebben al deze vragen op een overzichtelijke manier gerangschikt en van antwoorden voorzien.

 • Tijdelijke ontheffing markt Sittard vervalt voor bezorgservice

  02 juni 2021

  Heeft u een bezorgservice en tijdelijke ontheffing gekregen om op de Markt in Sittard te mogen staan met uw voertuig? Deze tijdelijke ontheffing is afgegeven voor de periode dat de coronamaatregelen beperkingen opleggen aan de horeca.

 • Coronavirus - veelgestelde vragen voor ondernemers

  31 mei 2021
 • Gemeentelijke schuldhulpverlening nu ook voor ondernemers

  18 mei 2021

  Sittard-Geleen | Persbericht - In een pilot op Zuid-Limburgse schaal werkt een multidisciplinaire expertiseteam samen voor ondernemers uit de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Brunssum om hen te helpen bij schulden.

 • Buitenterrassen opzetten

  18 mei 2021

  Sinds 28 april 2021 mogen ondernemingen het buitenterras weer openen. Uit oogpunt van veiligheid en gezondheid is het belangrijk dat terrassen volgens geldende regels worden gebruikt. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Regels en mogelijkheden die voor het opzetten van buitenterrassen gelden en waarop wordt gehandhaafd zijn:

 • Collegetafel “Ondernemers, corona en gemeente Sittard-Geleen”

  Het coronavirus vraagt veel van iedereen. Zeker ook van ondernemers. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Sittard-Geleen hoort graag wat er bij ondernemers speelt in deze tijd. En we willen met ondernemers delen wat wij voor hen kunnen betekenen. Het liefste zouden we ondernemers dan ook uitnodigen voor een bijeenkomst op locatie. Dit kan helaas nog steeds niet vanwege de geldende coronamaatregelen. Wel kunnen wij ondernemers online treffen.

 • Ruim 1000 ondernemers vullen enquête van Zuid-Limburgse Gemeenten in

  09 april 2021

  Ruim duizend ondernemers uit alle zestien gemeenten in Zuid-Limburg, hebben recent meegedaan aan de enquête over de gevolgen van corona. Dat is ruim voldoende om een representatief beeld te krijgen over wat er leeft onder ondernemers en samen te werken aan oplossingen.

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Is uw inkomen gedaald en kunt u door de coronamaatregelen noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De TONK is een coronasteunmaatregel vanuit het rijk. Deze tegemoetkoming voor eigen vaste lasten is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’. Inwoners en ondernemers kunnen de TONK aanvragen bij de gemeente.

 • Ondernemers en gemeentelijke belastingen

  11 maart 2021

  De afgelopen dagen heeft BsGW namens de gemeente Sittard-Geleen een groot deel van de gemeentelijke belastingaanslagen voor 2021 verstuurd. Ook ondernemers die het op dit moment moeilijk hebben in verband met de corona-maatregelen hebben een aanslag gekregen. En hoewel het college besloten heeft om geen reclamebelasting en precariobelasting (voor terrassen) te heffen, moeten ondernemers in de gemeente wel de overige belastingen betalen, zoals OZB-belasting en rioolheffing.

 • Coronamaatregel: geen reclame- en precariobelasting in 2021

  11 maart 2021

  Persbericht I Sittard-Geleen, 3 maart 2021 – Sittard-Geleen gaat dit jaar geen reclame- en precariobelasting (voor terrassen) heffen. Een deel van de ondernemers in de gemeente die getroffen worden door de gevolgen van de coronamaatregelen krijgen op deze manier iets meer financiële armslag. Centrummanagement wordt dit jaar gefinancierd via het coronafonds.

 • Laden, lossen en parkeren

  De detailhandel mag open en de voetgangerszone in het centrum van Sittard wordt hierdoor mogelijk meer bezocht. Om de veiligheid van bezoekers in de voetgangerszone te waarborgen wordt gehandhaafd op parkeren, laden en lossen.

 • Bijstand voor zelfstandigen

  26 mei 2021

  Heeft u een eigen bedrijf en tijdelijk financiële problemen? Bent u net gestart en kunt u nog niet rondkomen, of moet u stoppen met uw eigen bedrijf? Misschien heeft u recht op bijstand voor zelfstandigen (een Bbz-uitkering).

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten

  26 mei 2021

  Heeft u omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten van uw onderneming te betalen? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen.

 • Tozo 3 beschikbaar per 1 oktober

  30 oktober 2020

  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt opnieuw verlengd. Van 1 oktober 2020 tot 30 juni 2021 is Tozo 3 aan te vragen. Gemeente Maastricht voert Tozo 3 voor ons uit, net als de eerdere Tozo-regelingen.

 • Voucherregeling voor MKB’ers

  09 september 2020

  Vraagt u zich als MKB’er af hoe u uw bedrijf overeind houdt in deze zware tijden? Hoe u kunt zorgen voor continuïteit, groei en innovatie ná corona? Dan is KOERS wellicht iets voor u. Met de KOERS voucherregeling helpt ESZL ondernemers zoals u op weg om uw bedrijfsstrategie aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

 • Grip op uw financiën

  30 juni 2020

  Wordt u geconfronteerd met teruglopende opdrachten en inkomsten en dreigt u hierdoor uw rekeningen niet meer te kunnen betalen? Hier enkele tips om grip te krijgen en houden op uw financiën.

 • De anderhalve meter samenleving voor mensen met een visuele beperking

  20 mei 2020

  Door de coronacrisis is het noodzakelijk geworden om 1,5 meter afstand te houden. Overal in de samenleving komen afscheidingen, waarschuwingen, nieuwe huisregels en eenrichtingsverkeer. De communicatie hierover is erg visueel. Dat is een groot obstakel voor mensen met een visuele beperking.

 • TOZO regeling

  26 mei 2021

  Het ministerie van Sociale Zaken heeft bekendgemaakt dat in het buitenland wonende zelfstandigen met een zaak in Nederland toch in aanmerking komen voor de TOZO-regeling. Dat is de Tijdelijke Overbrugging voor Zelfstandige Ondernemers.

 • Informatiepunt Samen Sterk

  06-04-2020: De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijkse leven. Toch zijn er ook lichtpuntjes in deze onzekere tijden. We zien op verschillende plekken in de gemeente initiatieven ontstaan van inwoners die elkaar onderling helpen en steunen, elkaar een hart onder riem steken. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, maaltijden te bezorgen, door te ondersteunen als mantelzorger of een luisterend oor te bieden aan mensen die eenzaam of angstig zijn. Dat verdient een groot compliment, de crisis brengt gelukkig ook nog wat moois.

 • Financiële steun tijdens corona-crisis voor ondernemers en zelfstandigen

  20 april 2020

  Het kabinet heeft dinsdag 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een van de maatregelen is tijdelijke financiële steun voor ondernemers en zelfstandigen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten.

 • Oproep aan vastgoedeigenaren

  19 maart 2020

  Het gemeentebestuur roept vastgoedeigenaren op om hun commerciële huurders tegemoet te komen en uitstel van het betalen van huur mogelijk te maken.

 • Betalingsregeling gemeentelijke belastingen

  24 maart 2020

  U kunt voor de gemeentelijke belastingen een betalingsregeling treffen. Dit kan via BsGW, de Belastingsamenwerking.