Coronavirus - informatie voor ondernemers

Hier vindt u een overzicht van het laatste nieuws, tips en links en onze berichten over het coronavirus.

 • Laden, lossen, parkeren | Veilige voetgangerszone in het centrum van Sittard

  11 februari 2021

  De detailhandel mag open voor bestellen en afhalen (click en collect). De voetgangerszone in het centrum van Sittard wordt hierdoor mogelijk meer bezocht. Om de veiligheid van bezoekers in de voetgangerszone te waarborgen wordt weer strikter gehandhaafd op parkeren, laden en lossen.

 • Bestellen en afhalen

  18 februari 2021

  Het kabinet heeft het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels per 10 februari mogelijk gemaakt. Hierdoor zijn producten te bestellen en af te halen op een afgesproken afhaalpunt en op een afgesproken tijdstip.

 • Hulp bij financiële problemen of schulden ondernemers

  03 februari 2021

  Heeft u een eigen bedrijf en tijdelijk financiële problemen? Bent u net gestart en kunt u nog niet rondkomen, of moet u stoppen met uw eigen bedrijf? Misschien heeft u recht op bijstand voor zelfstandigen (een Bbz-uitkering).

 • LimburgToerisme

  03 februari 2021

  Op 1 februari lanceerde LIOF samen met Provincie Limburg het nieuwe innovatieprogramma voor de sector toerisme & recreatie: LimburgToerisme. Een programma met als doel de sector duurzaam te versterken door het ondersteunen van innovaties met economische potentie die inspelen op trends en maatschappelijke uitdagingen.

 • Coronavirus - veelgestelde vragen voor ondernemers

  22 februari 2021

  Veelgestelde vragen rondom het coronavirus

 • Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb

  27 november 2020

  Heeft u als mkb-ondernemer omzetverlies door de coronamaatregelen? En heeft u moeite om de vaste lasten van uw onderneming te betalen? Dan kunt u een aanvraag doen voor de Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb.

 • Tozo 3 beschikbaar per 1 oktober

  30 oktober 2020

  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt opnieuw verlengd. Van 1 oktober 2020 tot 30 juni 2021 is Tozo 3 aan te vragen. Gemeente Maastricht voert Tozo 3 voor ons uit, net als de eerdere Tozo-regelingen.

 • Voucherregeling voor MKB’ers

  09 september 2020

  Vraagt u zich als MKB’er af hoe u uw bedrijf overeind houdt in deze zware tijden? Hoe u kunt zorgen voor continuïteit, groei en innovatie ná corona? Dan is KOERS wellicht iets voor u. Met de KOERS voucherregeling helpt ESZL ondernemers zoals u op weg om uw bedrijfsstrategie aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

 • Aanmaningen BsGW vallen eind augustus in de bus

  17-08-2020 I Vanaf 28 augustus gaat BsGW aanmaningen versturen, zodat particulieren en ondernemers weten dat er nog een bedrag openstaat. Deze hebben betrekking op alle belastingen voor de bij BsGW aangesloten gemeenten en het waterschap.

 • Grip op uw financiën

  30 juni 2020

  Wordt u geconfronteerd met teruglopende opdrachten en inkomsten en dreigt u hierdoor uw rekeningen niet meer te kunnen betalen? Hier enkele tips om grip te krijgen en houden op uw financiën.

 • Geen precariobelasting over april en mei

  30 juni 2020

  Ondernemers in Sittard-Geleen hoeven voor de maanden april en mei geen precariobelasting te betalen. Het college van B&W heeft dat besloten. Precario is een vergoeding die ondernemers moeten betalen voor het gebruik van openare grond, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een terras op het trottoir.

 • Tozo verlengd met gewijzigde voorwaarden

  08 september 2020

  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt, met een aantal aanpassingen in de voorwaarden, van 1 juni tot 1 oktober 2020. Gemeente Maastricht voerde het eerste deel van de Tozo-regeling voor ons uit en doet dat ook voor Tozo 2.

 • Tijdelijke richtlijnen verruiming terrassen

  29 mei 2020

  Vanaf 1 juni a.s. mogen horecaondernemers in Nederland hun zaak weer openen en eventueel een terras exploiteren. Hierbij gelden echter de richtlijnen van de anderhalvemetersamenleving. Hoe horeca-ondernemers dit vorm kunnen geven, staat in de brief en de richtlijnen die aan de horecaondernemers gestuurd is.

 • De anderhalve meter samenleving voor mensen met een visuele beperking

  20 mei 2020

  Door de coronacrisis is het noodzakelijk geworden om 1,5 meter afstand te houden. Overal in de samenleving komen afscheidingen, waarschuwingen, nieuwe huisregels en eenrichtingsverkeer. De communicatie hierover is erg visueel. Dat is een groot obstakel voor mensen met een visuele beperking.

 • Tijdelijke corona-maatregel vanaf medio mei open voor grensondernemers

  01 mei 2020

  De tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers gedurende de coronacrisis (Tozo) is vanaf tweede helft mei ook aan te vragen door grensondernemers. Het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid heeft de regeling aangepast zodat ook deze doelgroep in aanmerking komt. Staatssecretaris Van der Ark schreef dit eerder al aan de Tweede Kamer.

 • Zusterstad Maoming schenkt 100.000 mondkapjes aan Sittard-Geleen

  Persbericht I Sittard-Geleen, 15 april 2020 – Burgemeester Hans Verheijen en wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen hebben honderdduizend mondkapjes in ontvangst genomen die de Chinese zusterstad Maoming aan Sittard-Geleen cadeau heeft gedaan. De mondkapjes worden vanaf vandaag verspreid via zorgorganisatie Zuyderland.

 • Toch bijstand voor ondernemers in grenssituaties

  14 april 2020

  Het ministerie van Sociale Zaken heeft bekendgemaakt dat in het buitenland wonende zelfstandigen met een zaak in Nederland toch in aanmerking komen voor de TOZO-regeling. Dat is de Tijdelijke Overbrugging voor Zelfstandige Ondernemers.

 • Informatiepunt Samen Sterk

  06-04-2020: De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijkse leven. Toch zijn er ook lichtpuntjes in deze onzekere tijden. We zien op verschillende plekken in de gemeente initiatieven ontstaan van inwoners die elkaar onderling helpen en steunen, elkaar een hart onder riem steken. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, maaltijden te bezorgen, door te ondersteunen als mantelzorger of een luisterend oor te bieden aan mensen die eenzaam of angstig zijn. Dat verdient een groot compliment, de crisis brengt gelukkig ook nog wat moois.

 • Uitstel betaling huur gemeentelijk vastgoed

  17 april 2020

  Het gemeentebestuur heeft besloten om bedrijven en maatschappelijke organisaties die liquiditeitsproblemen hebben vanwege de coronacrisis uitstel van betaling te verlenen als ze vastgoed huren van de gemeente Sittard-Geleen.

 • Uitstel betaling belastingen

  27 maart 2020

  Er zijn voorbeeldbrieven in omloop waarmee ondernemers het college van B&W van een gemeente kunnen vragen om uitstel te verlenen voor het betalen van belasting. Wij vragen u om deze brieven niet op te sturen, want Sittard-Geleen heeft al besloten om ondernemers drie maanden uitstel van betaling van belastingen te verlenen.

 • Financiële steun tijdens corona-crisis voor ondernemers en zelfstandigen

  20 april 2020

  Het kabinet heeft dinsdag 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een van de maatregelen is tijdelijke financiële steun voor ondernemers en zelfstandigen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten.

 • Uitstel van betaling voor ondernemers

  Persbericht I Sittard-Geleen, 19 maart 2020 – In navolging van de landelijke belastingmaatregelen voor ondernemers die last hebben van de coronacrisis, heeft ook Sittard-Geleen maatregelen genomen om de ondernemers te ontzien. Het college van B&W heeft besloten om de komende drie maanden geen invorderingsactiviteiten voor ondernemers te laten plaatsvinden. Tegelijkertijd roept het gemeentebestuur de vastgoedeigenaren in de gemeente op om ook een geste te doen voor wat betreft de inning van de huur.

 • Welke regeling geldt voor mijn bv?

  19 maart 2020

  Een ondernemer met een bv heeft zelf helemaal geen inkomsten meer, maar wel lasten (bv. huur locatie). Waar kan hij aanspraak op maken?

 • Loon doorbetalen moet

  19 maart 2020

  Als u als werkgever geen werk meer heeft voor uw medewerkers, moet u ze wel blijven doorbetalen. U mag de werknemers niet naar huis sturen en stoppen met het betalen van het salaris.

 • Oproep aan vastgoedeigenaren

  19 maart 2020

  Het gemeentebestuur roept vastgoedeigenaren op om hun commerciële huurders tegemoet te komen en uitstel van het betalen van huur mogelijk te maken.

 • Geen werktijdverkorting meer

  18 maart 2020

  De landelijke regeling Werktijdverkorting (wtv) is dinsdag 17 maart stopgezet. Het kabinet heeft in de plaats hiervan de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) in het leven geroepen.

 • Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Limburg

  17 maart 2020: Besluit van de voorzitter van de veiligheidsregio Veiligheidsregio Zuid-Limburg houdende voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 (Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Veiligheidsregio Zuid-Limburg)

 • Links naar meer informatie over corona voor ondernemers

  24 maart 2020

  Een overzicht van links naar betrouwbare informatie voor ondernemers en werkgevers

 • Betalingsregeling gemeentelijke belastingen

  24 maart 2020

  U kunt voor de gemeentelijke belastingen een betalingsregeling treffen. Dit kan via BsGW, de Belastingsamenwerking.