Nieuwe versoepelingen bieden meer ademruimte voor ondernemers

Gisteravond, op dinsdag 15 februari, kondigde het kabinet nieuwe versoepelingen aan. Het kabinet heeft ervoor gekozen die versoepelingen over 3 stappen te verdelen. Via die drie stappen worden in de loop van februari de meeste coronamaatregelen geschrapt. Zo mag het mondkapje op veel plekken af en is afstand houden straks niet meer de norm. Ook neemt het aantal locaties waar de coronapas verplicht is af.

Vanaf dinsdag 15 februari

Per direct vervalt het maximum aantal van 4 mensen om thuis te ontvangen. Ook maakt het advies om volledig thuis te werken, plaats voor het advies om voor minstens de helft van de werktijd thuis te werken. De andere helft van de tijd mogen mensen dus weer naar kantoor. 

Vanaf vrijdag 18 februari 

Vanaf aanstaande vrijdag gelden de volgende versoepelingen:

  • Cafés, restaurants, bioscopen, nachtclubs, disco’s, theaters en evenementen mogen open van 05:00 in de ochtend tot 01:00 uur in de nacht.
  • Op locaties waar een coronatoegangsbewijs (3G) verplicht is, vervalt de plicht om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Ook is een vaste zitplaats niet meer verplicht.
  • Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer.
  • Bij evenementen tot 500 bezoekers zijn een vaste zitplaats en een mondkapje niet meer nodig. Wel blijft een coronatoegangsbewijs (CTB) daar verplicht. 
  • Voor evenementen met meer dan 500 bezoekers blijven, naast het CTB, ook een vaste zitplaats en een mondkapje bij verplaatsing verplicht.

Vanaf vrijdag 25 februari 

Vanaf volgende week vrijdag gaan de laatste versoepelingen in. Deze versoepelingen zorgen ervoor dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op 25 februari verandert het volgende:

  • Alle bedrijven mogen hun normale sluitingstijden weer aanhouden.
  • De plicht om 1,5 meter afstand te houden vervalt. Wel geldt op drukke plekken nog het advies om toch 1,5 meter afstand houden.
  • De mondkapjesplicht vervalt, behalve in het openbaar vervoer en op vliegvelden.
  • Het coronatoegangsbewijs vervalt bij nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen tot 500 bezoekers. 
  • Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats bij elkaar komen, geldt een 1G bewijs. 1G betekent dat iedere bezoeker een recent, negatief testbewijs moet hebben. Het 1G bewijs is niet verplicht voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Meer informatie?

Voor meer informatie kijkt u op www.rijksoverheid.nl.