Bezichtiging opgravingen Fort Sanderbout

Donderdag 22 augustus kregen belangstellenden een rondleiding bij de opgravingen van Fort Sanderbout in Sittard. Wat er te zien viel? De muur van een 15e of 16e eeuws rondeel. Profielen van de oorspronkelijke grachten. En als kers op de taart nog een muur van een vermoedelijke verdedigingstoren. Die was diezelfde ochtend nog aangetroffen, een eindje verderop in de wal.

Gerard Tichelmans (RAAP Archeologie), Peter Schulpen (Archief De Domijnen) en René Lauwers (Vereniging Sittards Verleden) wisten de aanwezigen te boeien met hun verhalen over de Sittardse verdedigingswerken.

Onder de vele bezoekers was ook een leerkracht van PC basisschool de Hoefer in Sittard. Zij vroeg en kreeg de volgende ochtend nog een extra rondleiding voor haar kinderen van groep 6/6. “We hebben genoten van de rondleiding van dhr. Tichelman! De kinderen zijn een hele ervaring en veel kennis rijker.

De aangetroffen muren en grachtenprofielen zijn inmiddels weer bedekt met aarde. Zo wordt dit kwetsbare erfgoed het beste beschermd. Alle onderzoeksgegevens worden verwerkt in een rapport. Als dit klaar is, organiseren we een presentatie van de onderzoeksresultaten voor iedereen die belangstelling heeft.

Meer informatie over Fort Sanderbout