Aardgasvrij verwarmen

De gemeente Sittard-Geleen wordt stap voor stap aardgasvrij. In verschillende wijken zijn we samen met inwoners en ondernemers in gesprek hoe we op een andere manier kunnen verwarmen. Zo maken we woningen en panden klaar voor de toekomst.

Waarom aardgasvrij verwarmen?  

Heel Nederland staat voor een uitdaging. Vóór 2050 geen aardgas meer gebruiken. Dit staat in het Nationaal Klimaatakkoord met als doel: het verminderen van CO2-uitstoot. Hiervoor moeten wij als eerste stap 20% minder aardgas gebruiken vóór het jaar 2030.  
 
Aardgas gebruiken we op dit moment vooral om te verwarmen, te koken en warm te douchen. Hierbij komt veel CO2 vrij. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en onze gezondheid. Om onze omgeving leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen stappen we over op een schone manier van verwarmen. Hiernaast wordt aardgas steeds duurder en wordt verwacht dat het uiteindelijk zelfs niet meer te krijgen is.  Op een andere manier verwarmen noemen we ook wel de warmtetransitie.  
  
Wij snappen dat 2050 nu nog niet dichtbij voelt. Of dat u door de bomen het bos niet meer ziet.   Graag helpen we u met het aardgasvrij maken van uw woning. Zodat uw woning klaar is voor de toekomst.  

Startwijken 

Vanaf april 2024 starten we in Broeksittard en Obbicht met onderzoeken hoe we op de beste manier aardgasvrij kunnen verwarmen. Samen met inwoners, ondernemers, woningcorporaties en andere belangrijke organisaties maken we een plan. Na Broeksittard en Obbicht gaan we aan de slag met andere wijken in Sittard-Geleen.  

Proeftuin Limbrichterveld Noord 

Het aardgasvrij maken van de gemeente is al eerder gestart met de Proeftuin Limbrichterveld Noord. Deze wijk is voor een deel aardgasvrij. Maar er is hier nog werk aan de winkel. Binnenkort horen inwoners van deze wijk meer over de volgende stappen. 

Heeft u nog vragen? 

Stuur dan een mail naar aardgasvrij@sittard-geleen.nl

Meer hulp bij het verduurzamen van uw woning?  

Op www.sittard-geleen.nl/duurzaamheid vindt u tips en slimme regelingen die u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw woning. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over onze Energiecoach. Hier kunt u als inwoner van de gemeente Sittard-Geleen gratis gebruik van maken. Deze coach kijkt in uw woning mee hoe u energie kunt besparen en geeft handige tips.  

Meest gestelde vragen 

Waarom is aardgas geen schone energie?  

Bij het gebruik (ook wel het verbanden) van aardgas komt het broeikasgas CO2 vrij. Dit zorgt voor het opwarmen van de aarde en is slecht voor het klimaat. Daarom wordt gekeken naar een aardgasvrije manier van verwarmen.  

Wat zijn de gevolgen als ik niet aardgasvrij ga verwarmen?  

Op dit moment heeft verwarmen met aardgas nog geen gevolgen. Al heeft het kabinet besloten dat vanaf 2026 géén nieuwe cv-ketels meer geïnstalleerd mogen worden. Vanaf dat moment moeten woningen verwarmt worden met bijvoorbeeld een warmtepomp of via een warmtenet. De gemeente Sittard-Geleen gaat wijk voor wijk met inwoners in gesprek over het aardgasvrij maken van de woningen.  

Wat kan ik nu al doen in mijn woning?  

Het is altijd goed om uw woning te isoleren. In een goed geïsoleerde woning blijft de warmte beter binnen in de winter en buiten in de zomer. Hiernaast bespaart u met behulp van isolatie op uw energierekening.  

Moet ik mijn gaskookplaat en gasoven vervangen?  

Aardgasvrij wonen betekent op een andere manier uw woning en het water verwarmen. Maar bijvoorbeeld ook op een andere manier koken. Elektrisch koken kan met een inductiekookplaat of een keramische kookplaat.  

Waarom wordt de gasleiding vervangen als we van het aardgas af moeten?  

Om onveilige situaties te voorkomen controleert Enexis alle hoofdleidingen en aansluitingen minimaal één keer per vijf jaar. Bij deze controle worden kleine lekkages opgelost.  Bij de controle wordt onder andere gekeken naar:  

  • De grond waar de leiding ligt 
  • De leeftijd van de leidingen 
  • Het materiaal waar de leiding van is gemaakt 

Zolang nog niet bekend is welke wijken op welk moment definitief van het aardgas gaan, wordt het gasnet vervangen voor de veiligheid.  

Wat is een wijkuitvoeringsplan?  

In het wijkuitvoeringsplan beschrijft de gemeente hoe de wijk aardgasvrij kan worden. Dit doen we samen met de wijk, de inwoners, bedrijven en andere belangrijke organisaties. Hiernaast wordt gekeken welke subsidies beschikbaar zijn die inwoners kunnen gebruiken.  

Wat is het klimaatakkoord?  

Vóór 2030 wil Nederland 20% minder aardgas gebruiken. Dit is opgenomen in het Klimaatakkoord. Meer informatie over het Klimaatakkoord is te vinden via www.klimaatakkoord.nl.