Akkoord basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen getekend

Vandaag (12 april 2023) is in bibliotheek de Ligne het “Akkoord samen werken aan basisvaardigheid in de Westelijke Mijnstreek 2023-2026” getekend. In het akkoord spreken gemeenten en maatschappelijke partners af om samen laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek aan te pakken.

Iedereen moet mee kunnen doen

Tussen de 7 en 9% van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek is laaggeletterd. Je bent laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dit noemen we ook wel basisvaardigheden. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. De gemeenten en maatschappelijke partners willen het percentage laaggeletterden verlagen. “In onze gemeenten vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Als je moeite hebt met basisvaardigheden loop je op allerlei plekken tegen grenzen aan. Daar willen de gemeenten samen met onze partners iets aan doen” vertellen wethouders Judith Bühler (gemeente Sittard-Geleen, bestaanszekerheid), Frank Dassen (gemeente Stein, sociaal domein) en Thijs van Es (gemeente Beek, sociaal domein).

Samenwerking in de Westelijke Mijnstreek

Het akkoord is het vervolg van het Taalakkoord uit 2017. De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein werken samen met Cubiss, bibliotheek De Domijnen, Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Mee, PIW, Vidar en Vista College en Zuyderland Medisch Centrum. Het doel is gezamenlijk laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek aan te pakken. De kracht zit duidelijk in de samenwerking. “Samen kunnen we de aandacht op laaggeletterdheid houden. Ook, en vooral, bij gemeenten. Alleen samen kunnen we de bestaande infrastructuur in Zuid-Limburg overeind houden” aldus Vista bestuurder Jeanette Oostijen.

Belangrijkste onderdelen

In de aanpak zijn een aantal onderdelen belangrijk. De eerste is laaggeletterdheid bij kinderen voorkomen. Daarnaast gaan de organisaties meer eenvoudige taal gebruiken zodat iedereen mee kan doen. Ook wordt meer samengewerkt om inwoners met lage basisvaardigheden te vinden en te helpen met bijvoorbeeld onderwijs voor volwassenen.

Ondertekening-akkoord-basisvaardigheden-lezen,-schrijven-en-rekenen. Foto: Ermindo Armino
Foto: Ermindo Armino 

 

Dit bericht is verzonden als gezamenlijk persbericht op woensdag 12 april 2023.