Digitale veiligheid

Digitale criminaliteit en ‘cybercrime’ komen steeds vaker voor. Denk aan hacken of afpersing via e-mail en phishing. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om cybercrime op tijd te herkennen en te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Stel veilige wachtwoorden in
  2. Voer updates zo snel mogelijk uit
  3. Gebruik een virusscanner
  4. Maak een back-up van uw gegevens
  5. Controleer een link voor u erop klikt

Foto ter illustratie

Hoe helpen wij?

We sluiten deels aan bij regionale activiteiten zoals voorlichting aan senioren (samen met de KBO Limburg), voorlichting aan laaggeletterden (samen met de organisatie CUBISS en bibliotheken) en het initiatief Digitaal Veilig Limburg. Maar wij voegen hier ook nog eigen activiteiten aan toe. Bijvoorbeeld de activiteit Hackshield en aparte voorlichting aan jongeren en ondernemers.

Senioren

Cybercriminelen zien senioren vaak als een makkelijke doelgroep. De criminelen doen zich voor als hulpaanbieders en weten precies hoe ze betrouwbaar over kunnen komen. En waar neppe e-mails of berichten eerst nog makkelijk te herkennen waren, zien ze er nu heel geloofwaardig uit. Daarom is de Rijksoverheid begonnen met de campagne ‘Senioren en Veiligheid’. Wilt u meer weten over deze campagne? Of heeft u interesse in handige tips? Kijk dan op Senioren en Veiligheid | Maak het ze niet te makkelijk.