Openbare laadpalen

De komende jaren plaatsen we in de gemeente een netwerk van openbare laadpalen voor elektrische auto’s. We doen dit met samenwerkingspartner Vattenfall InCharge.

U laadt bij deze palen altijd 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens van Vattenfall. Lees meer informatie over Vattenfall InCharge.

Laadpaal aanvragen

Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is.

Die laadpaal kost u niets, u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte. 

Laadpas aanvragen

Om de laadpalen te gebruiken, heeft u een laadpas nodig. Deze laadpas van Vattenfall InCharge is gratis en werkt op alle publieke laadpalen in Nederland.

Snel laadpalen in de buurt vinden

Er zijn allerlei apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan. Hierin vindt u alle openbare laadpalen. U ziet ook of een laadpaal vrij is, en met de ingebouwde navigatiefunctie rijdt u er direct naartoe. Download de app via de website van Vattenfall.

Openbare kaart

Wilt u weten waar publieke laadpalen van Vattenfall InCharge staan in ontwikkeling zijn?

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeentelijk projectleider Edwin Gerrmann, via nummer 14 046 of via het e-mailadres: edwin.gerrmann@sittard-geleen.nl

Vragen en antwoorden
 • Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

 • Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen te gebruiken.

 • Wie bepaalt of er een laadpaal komt?

Dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge, waarbij we erop letten dat et voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. Vraag dan een laadpaal aan.

 • Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?

Ook dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge. We willen de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen in onze gemeente plaatsen. De locaties bepalen we met hulp van informatie die we krijgen van de netbeheerder. We letten erop dat er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. U kunt een laadpaal aanvragen.

 • Wat moet ik doen bij een storing aan een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

 • Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden.

 • Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

Er wordt altijd minstens 1 parkeervak gereserveerd.

 • Welke laadpalen worden geplaatst?

De laadpalen zijn van het type Alfen Twin en hebben een laadvermogen tot 11 kW.

 • Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat landen, hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden.
De werkelijke snelheid waarmee u laadt, hangt ook af van de bezetting van de laadpaal:

 • Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère
 • Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze allebei 3x 12 Ampère
 • Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère
 • Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze allebei 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

 • Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app. De functionaliteit om dit te melden is eind 2020 beschikbaar. Tot die tijd, kunt u uw vraag kenbaar maken door een plaatsingsverzoek in te dienen via de website van Vattenfall InCharge.

 • Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe laadpalen in mijn omgeving?

Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u voordat de laadpalen er staan, waar deze komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen die u al kunt gebruiken.

 • De laadpaal staat voor mijn deur. Mag ik mijn auto op mijn eigen oprit opladen?

In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Opladen bij een elektrische laadpaal kan alleen via het bijbehorende parkeervak.

 • Ik heb een eigen laadvoorziening, maar geen eigen parkeerplaats. Mag ik mijn auto op straat opladen?

In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Is er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan een laadpaal aan.