Mantelzorg

Zorgt u al lang onbetaald voor uw partner, een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, een beperking of hoge leeftijd? Dan bent u mantelzorger. De zorg kan soms teveel worden. De gemeente kan u dan helpen.

Mantelzorgtest

Als u zorgt voor een naaste (mantelzorger) heeft u veel petten op. U bent bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Misschien heeft u niet in de gaten hoeveel u doet. Of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgt u hier een goed beeld van. Ook krijgt u praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij de zorg voor uw naaste. De Mantelzorgtest helpt u om een goede balans te vinden tussen zorg voor uw naaste en aandacht en tijd voor uzelf.

Doe de test!

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn onmisbaar en doen belangrijk werk. Kunt u hierbij ondersteuning gebruiken? Meld u dan bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, telefoon (046) 457 57 00. 

Mantelzorgwaardering

De gemeente waardeert uw inzet met een jaarlijkse Mantelzorgwaardering. 

In 2023 is de waardering in de vorm van cadeaubonnen ter waarde van € 50,-. Deze kunnen bij aangesloten lokale ondernemers in de centra van Sittard, Geleen en Born ingewisseld worden. Mantelzorgers die al bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg ontvangen de Mantelzorgwaardering 2023 rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november thuis in hun brievenbus. Per zorgvrager komt één mantelzorger voor de waardering in aanmerking. U komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u voor iemand zorgt met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen;
  • de persoon voor wie u zorgt in de gemeente Sittard-Geleen woont. U hoeft zelf niet in Sittard-Geleen te wonen;
  • u dit intensief en langdurig (minimaal 8 uur per week en drie maanden aaneengesloten) doet;
  • de zorg onbetaald is en geen vrijwilligerswerk;
  • u bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek ingeschreven staat. 

Heeft u cadeaubonnen van de gemeente ontvangen?

Nogmaals hartelijk dank voor uw inzet! In het complete overzicht van alle ondernemers in Sittard, Geleen, Oud Geleen en Born leest u waar u de bonnen kunt inwisselen.

Hoe krijgt u de mantelzorgwaardering?

Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende mogelijkheden om de mantelzorgwaardering te krijgen:

  • Heeft u vorig jaar de mantelzorgwaardering gekregen? En is er niets veranderd in uw situatie? Dan krijgt u de cadeaubon automatisch rond de Dag van de Mantelzorg (10 november) toegestuurd. U hoeft zelf niets te doen.
  • Heeft u vorig jaar de mantelzorgwaardering gekregen? En is er wel iets veranderd in uw situatie? Geef de wijziging dan door aan het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek via telefoonnummer (046) 457 57 00
  • Wilt u voor het eerst mantelzorgwaardering aanvragen? U kunt zich tot 31 december 2023 aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek via telefoonnummer (046) 457 57 00. Als u in aanmerking komt voor de waardering, worden de bonnen eind maart/begin april 2024 bezorgd. 
Vergoeding

U kunt misschien vanuit uw aanvullende zorgverzekering een vergoeding krijgen voor mantelzorg. De vergoeding verschilt per zorgverzekering. Informeer bij uw eigen zorgverzekering naar de mogelijkheden. Of kijk via een onafhankelijke vergelijkingswebsite wat voor uw situatie de beste zorgverzekeraar is.

Vrijwilligersverzekering

Als u schade veroorzaakt of er overkomt u iets als u mantelzorg geeft, dan bent u verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente.