Mantelzorg

Zorgt u al lang onbetaald voor uw partner, een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, een beperking of hoge leeftijd? Dan bent u mantelzorger. De zorg kan soms teveel worden. De gemeente kan u dan helpen.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn onmisbaar en doen belangrijk werk. Kunt u hierbij ondersteuning gebruiken? Meld u dan bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, telefoon 046-4575700. 

Mantelzorgwaardering

De gemeente waardeert uw inzet met een jaarlijkse Mantelzorgwaardering. De precieze informatie wordt altijd tegen het eind van het jaar bekend gemaakt. In 2020 zijn dat cadeaubonnen ter waarde van 50 euro. Deze kunnen bij aangesloten lokale ondernemers in de centra van Sittard, Geleen en Born ingewisseld worden. Mantelzorgers die al bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg ontvangen de Mantelzorgwaardering 2020 rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november thuis in hun brievenbus. U komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als:

  • U voor iemand zorgt met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen.
  • Degene voor wie u zorgt in de gemeente Sittard-Geleen woont. Het maakt niet uit of u zelf in Sittard-Geleen woont of niet.
  • U dit minimaal drie maanden aaneengesloten doet.
  • De zorg onbetaald is en geen vrijwilligerswerk.
  • U bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek ingeschreven staat. 

Hoe krijgt u de mantelzorgwaardering?

Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende mogelijkheden om de mantelzorgwaardering te krijgen:

  1. Heeft u vorig jaar de mantelzorgwaardering gekregen? En is er niets veranderd in uw situatie? Dan krijgt u de cadeaubon automatisch toegestuurd. hoeft zelf niets te doen.
  2. Heeft u vorig jaar de mantelzorgwaardering gekregen? En is er wel iets veranderd in uw situatie? Geef de wijziging dan door aan het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, telefoon 046-4575700
  3. Wilt u voor het eerst mantelzorgwaardering aanvragen? U kunt zich tot 31 december aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, telefoon 046-4575700.

Vergoeding

U kunt misschien vanuit uw aanvullende zorgverzekering een vergoeding krijgen voor mantelzorg. De vergoeding loopt per zorgverzekering uiteen. Informeer bij uw eigen zorgverzekering naar de mogelijkheden, of kijk via een onafhankelijke vergelijkingswebsite wat voor uw situatie de beste zorgverzekeraar is.

Vrijwilligersverzekering

Als u schade veroorzaakt of er overkomt u iets als u mantelzorg geeft, dan bent u verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente.