Rijbewijs

Rijbewijs 1e keer aanvragen

Maak een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u het rijbewijs zelf ophalen bij de gemeente. 

Maak afspraak

Rijbewijs verlengen

Regel dit online via de website van RDW. Na 2 werkdagen kunt u het rijbewijs zelf ophalen bij de gemeente. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Bekijk de instructie-video van de RDW op YouTube.

Online verlengen

Of maak een afspraak en regel de verlening in de stadswinkel.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? U kunt hiervoor een spoedafspraak maken. U kunt uw rijbewijs dan binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. Let op: bij een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kosten

Overzicht kosten rijbewijs
Soort rijbewijs Prijs
Rijbewijs € 48,15
Rijbewijs, met spoedaanvraag (€ 34,10 extra) € 82,25
Rijbewijs, omwisselen buitenlands rijbewijs € 72,20
Rijbewijs, bij 1e vermissing (€ 28,55 extra) € 76,70
Rijbewijs, bij 2e vermissing (€ 57,10 extra) € 105,25
Gezondheidsverklaring via het CBR € 41,00
Gezondheidsverklaring via Stadswinkel € 51,00

De tarieven worden elk jaar opnieuw vastgesteld. Dat heet de "legesverordening". Hierover leest u meer op onze tarievenpagina.

Meenemen

 • bij eerste aanvraag: geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart)
 • bij verlenging: het rijbewijs dat u in bezit heeft
 • één pasfoto,  bekijk de eisen op rijksoverheid.nl
 • pinpas (of contant geld)

Ophalen

U kunt het rijbewijs na vijf werkdagen ophalen bij de Stadswinkel in Geleen.

Kan iemand anders mijn rijbewijs ophalen bij de gemeente?

Nee, dat kan niet. U moet altijd persoonlijk uw rijbewijs afhalen bij de gemeente.

Geldigheid

Als uw rijbewijs is verlopen mag u niet rijden. Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. In een aantal gevallen is dit korter: U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie. Of als uw rijbewijs niet meer leesbaar is.

Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs t/m 65 jaar 10 jaar 
Rijbewijs 66 jaar en ouder  max. 10 jaar (tot 75 jaar)
Rijbewijs vanaf 75 jaar 5 jaar
Rijbewijs C, D, E  5 jaar 
Rijbewijs voor volwassenen met beperking  max. 10 jaar
Rijbewijs kwijt of verloren

Is uw rijbewijs gestolen of verloren of maakt iemand er misbruik van? Naast de kosten van een nieuw rijbewijs, moet u € 28,55 extra vermissingskosten betalen. Geef de vermissing van het rijbewijs altijd door. Dit kan op 2 manieren:

 • Geef de vermissing online door op de website van de RDW N
  Nadat u de vermissing heeft doorgegeven kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen in de stadswinkel. Maak een afspraak
 • U kunt de vermissing ook bij de balie van de stadswinkel doorgeven. Maak een afspraak.

Aangifte bij de politie is niet noodzakelijk. Wij adviseren u om in dit in de volgende gevallen wel te doen:

 • bij vermissing door brand,
 • diefstal door inbraak
 • of wanneer u slachtoffer bent van een overval

Alleen in deze gevallen betaalt u geen extra vermissingskosten. Neem de aangifte mee als u naar de stadswinkel komt. In alle andere gevallen moet u wel vermissingskosten betalen.

Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen moet u eerst medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen:

 • wegens uw medische situatie
 • u bent 75 jaar en ouder
 • C of D-rijbewijzen (groot bewijs) halen of verlengen
 • bij praktijkexamen A, B, BE, T. Deze regel geldt niet voor brommerrijbewijzen.
 • twijfel aan rijgeschiktheid
 • na een vordering

Bent u jonger dan 75 jaar? U kunt op CBR.nl een gezondheidsverklaring invullen en betalen. Hierna ontvangt u van het CBR bericht met verdere informatie. Bent u ouder dan 75 jaar? Of heeft u een verklaring nodig voor het groot rijbewijs (C of D-rijbewijs)? Dan kunt u ook een gezondheidsverklaring kopen in de Stadswinkel Geleen.​​

Rijbewijs verlengen

U kunt uw rijbewijs digitaal verlengen via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Het is dus niet meer nodig om naar de Stadswinkel te komen voor de aanvraag van uw verlenging. Ook kunt u uw rijbewijs al na twee werkdagen ophalen in de Stadswinkel. Een afspraak is daarvoor niet nodig.

Juiste pasfoto

Om uw rijbewijs online te kunnen verlengen, heeft u een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van alle erkende fotografen en fotocabines vindt u op de locatiewijzer van de RDW.

Hoe werkt het? 

De aanvraag begint met het maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app via ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen in de Stadswinkel in Geleen. Een afspraak is daarvoor niet nodig.

Let op!

U kunt uw aanvraag alleen digitaal doen als u uw rijbewijs wilt verlengen óf als u de categorieën van uw rijbewijs wil uitbreiden. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Dan moet u wel nog naar de Stadswinkel toe.
 

Rijbewijs voor jongeren

Jongeren kunnen met 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Kijk voor meer informatie op 2todrive.nl

U kunt vanaf de 1e werkdag na het rijexamen een rijbewijs aanvragen. Soms kunt u niet direct de volgende dag terecht. Maak dus op tijd een afspraak als u uw rijbewijs snel in het bezit wilt hebben. U kunt het rijbewijs na vijf werkdagen ophalen. Wilt u het rijbewijs eerder hebben? Dan kunt u tegen extra betaling een spoedaanvraag doen. U vraagt uw rijbewijs binnen drie jaar na uw rijexamen aan, anders moet u opnieuw examen doen.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW. Maak hiervoor een afspraak.

Inloggen met uw rijbewijs activeren

U kunt met met uw rijbewijs online inloggen via de DigiD app bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Activeer hiervoor wel eerst de inlogfunctie van uw rijbewijs. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u vervolgens het inloggen met uw rijbewijs activeren. Het activeren is niet verplicht.

Meer hierover leest u op de website van DigiD

Hebt u vragen over het inloggen met uw rijbewijs of hebt u de brief met uw pincode niet ontvangen? Neem dan contact op met DigiD.