Gecombineerde achternaam

Het hebben van een achternaam is belangrijk; het zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort. Sinds 1 januari 2024 zijn de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Ouders kunnen sindsdien ook ervoor kiezen om een kind met Nederlandse nationaliteit een gecombineerde achternaam te geven. Oftewel: een combinatie van de achternaam van de moeder en vader (erkenner).

Welke kinderen komen in aanmerking voor een gecombineerde achternaam?

  • Kinderen geboren vanaf 1 januari 2024
    Ouders kunnen samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven voor hun eerste kind met Nederlandse nationaliteit. Ze kunnen dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze van de gecombineerde achternaam is gratis, eenmalig en geldt ook voor de volgende kinderen van deze ouders.
     
  • Kinderen geboren na 1 januari 2016: overgangsregeling
    Voor deze kinderen met Nederlandse nationaliteit kunnen ouders samen een dubbele naam kiezen bij de gemeente. De kosten hiervoor zijn 75 euro voor een eerste kind en 50 euro voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025.

Let op: een nieuwe achternaam betekent ook nieuwe reisdocumenten aanvragen (paspoort, ID-kaart)

Wilt u een afspraak maken?

Bel dan naar 14 046. Onze collega’s van het Klant Contact Centrum (KCC) plannen dan samen met u een afspraak in.

Meer informatie 

Meer informatie over naamskeuze vindt u op de pagina van de Rijksoverheid . Of neem voor meer informatie contact met ons op.