Liveblog Week van de Veiligheid

Welkom bij het liveblog over de Week van de Veiligheid 2023. Hierin nemen we u mee in alle activiteiten en leest u over de laatste nieuwtjes. Hier zullen gedurende de week ook foto’s en filmpjes verschijnen. Veel lees- en kijkplezier!

 

 

Een deelnemer aan de veiligheidsronde op 10 oktober vertelt:

“Op woensdag 10 oktober nam ik deel aan de veiligheidsronde. We vertrokken vanaf het station in Sittard. Ik denk dat het een goed initiatief is om een veiligheidsronde te organiseren. Het was leuk om de wijkagent te leren kennen en buurtpreventie heeft zich tijdens de ronde goed weten te promoten. De opkomst van buurtbewoners geeft aan dat veiligheid een thema is dat leeft en dat er in de omgeving op het gebied van veiligheid wat aan de hand is. Ik hoop dat er een volgende keer niemand meer komt, want dat zou betekenen dat er in de buurt ook geen problemen meer worden ervaren. Veiligheid gaat de mensen nu eenmaal aan het hart. Opvallend vond ik ook dat bekende veiligheidsproblemen in de buurt minder goed bekend zijn bij veiligheidspartners.”

 

Terugblik bijeenkomst over veiligheid bij evenementen

Op dinsdagavond 10 oktober hebben verschillende organisatoren van evenementen in onze gemeente een presenstatie gevolgd over veiligheid bij en rondom evenementen. Deze presentatie werd verzorgd door het Event Safety Institute (ESI). Hierbij kwamen onderwerpen aan bod zoals verantwoordelijkheden bij evenementen, risico’s, veiligheidsvraagstukken en het opstellen van een veiligheidsplan. 

Brandende vragen

Tijdens en na afloop van deze presentatie konden de evenementenorganisatoren vragen stellen. Naast ESI waren alle hulpdiensten (brandweer, GHOR, politie) en verschillende ambtenaren (team vergunningen, Openbare Orde en Veiligheid en toezicht en handhaving) aanwezig om alle vragen te beantwoorden. 

Grote opkomst

Het was een zeer geslaagde avond, waar zeker ook ruimte was voor een kritische noot. Aan de vele aanmeldingen was te zien dat er een grote behoefte is aan verdere uitleg over veiligheid bij evenementen. Hier willen wij natuurlijk graag bij helpen. Begin 2024 vinden er twee workshops plaats die ingaan op de onderwerpen risico-inventarisatie en het opstellen van een veiligheidsplan. Aanmelden is al mogelijk! 

Bijeenkomst evenementen 3

 

Meld Misdaad Anoniem

In onze straten ziet u deze week ook de posters van Meld Misdaad Anoniem. Dit is een campagne om meer meldingen te krijgen over onveiligheid. En dat kan echt anoniem. Dus ziet u iets dat een ‘niet pluis gevoel’ geeft, laat het weten via Meld Misdaad Anoniem. Bel naar 0800 - 7000 of kijk op de website van Meld Misdaad Anoniem. Wie u bent, blijft onbekend. 

Afbeelding Meld Misdaad Anoniem

 

Terugblik Cyber24-escapekoffer op DaCapo College

Op woensdag 10 oktober namen enkele leerlingen van het DaCapo College deel aan het spel Cyber24. Dit is een spel dat jongeren tussen de 12 en 21 jaar bewust maakt van hun gedrag online en de eventuele gevolgen daarvan. Bij het spel wordt gebruik gemaakt van een ‘escapekoffer’. De Cyber24-escapekoffer bevat verschillende korte verhaallijnen voor en over jongeren. Aan bod komen onderwerpen als:

  • Sextortion
  • ID-fraude
  • Geldezel
  • Veilig On Social media
  • Online fraude en oplichting
  • Hacken

Het was een succesvolle middag op het DaCapo College!

Afbeelding cyberkoffer 1Afbeelding cyberkoffer 2

 

Kom morgen (donderdag 12 oktober) langs bij de Ondermijningsbus!

Wil je weten hoe je de geur van een drugslab herkent? Of hoe een crimineel geld witwast? Het zijn vragen waar je in de Ondermijningsbus antwoord op krijgt. De Ondermijningsbus is speciaal voor inwoners en ondernemers van Sittard-Geleen die meer willen weten over ondermijning. Zo heet het als criminelen voor illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en diensten. 

Afbeelding ondermijningsbus

De bus is een beleving voor jong en oud. Zo is er een grabbelton voor kinderen, een interactief zoekspel, een geurlab waar je de geur van een drugslab en hennepkwekerij ruikt en zijn er informatieve video’s. Ook kun je al jouw vragen stellen aan professionals. Kom je ook langs?

  • 9.30 tot 11.00 uur Walstraat bij het Carnavalsmonument in Sittard 
  • 11.30 tot 13.00 uur bij de fontein op de Markt in Geleen 
  • 14.00 tot 15.30 uur Zuidhof in Geleen-Zuid
 

Terugblik bijeenkomst 'Digitale veiligheid'

Op dinsdag 10 oktober 2023 vond in Wijksteunpunt Gelderhof in Sittard, in het kader van de Week van de Veiligheid, een bijeenkomst plaats voor ouderen over 'Digitale veiligheid'. Het was een succesvolle en leerzame samenkomst van buurtbewoners die meer wilden weten over ‘hoe kan ik veilig digitaal communiceren’.

Digitale veiligheid senioren

Praktijkvoorbeelden

Er werden verschillende persoonlijke verhalen gedeeld van mensen die zelf te maken hebben gehad met digitale oplichting. Of ze vertelden over vrienden die slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld datingsite-oplichting, e-mail- of WhatsAppfraude. Deze verhalen zorgden voor een interactieve en leerzame sessie, waarbij de realiteit en impact van digitale oplichting duidelijk naar voren kwam. De bijeenkomst benadrukte het belang van het vergroten van het bewustzijn over digitale veiligheid, vooral onder ouderen, en het bieden van de nodige tools en kennis om zichzelf te beschermen tegen digitale bedreigingen.

Organisatie

De bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met Knooppunt Informele Zorg en Partners in Welzijn. Na het openingswoord van Monique van de Ven van Knooppunt Informele Zorg, startte Jet Hermans, Beleidsuitvoerder Openbare Orde en Veiligheid, haar interessante presentatie. Ze liet filmpjes zien over verschillende vormen van digitale oplichting, waaronder WhatsAppfraude en phishing. Aanwezigen kregen onder andere handige tips over hoe ze oplichtingsmails en valse WhatsApp-berichten kunnen herkennen en vermijden. De ochtend werd afgesloten met informatie over de website Digitaal Veilig Limburg.

Bijeenkomst - film echt of nepTasje-samen-naar-100-procent

Meer weten?

Wilt u ook meer weten over digitale veiligheid? Lees dan dit artikel. Hierin vindt u ook de link naar de website Digitaal Veilig Limburg.

 

 

Themasessie voor woningstichtingen- en corporaties

Woningstichtingen- en corporaties spelen een belangrijke rol in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zo heet het als criminelen voor illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en diensten. Samen met het RIEC Limburg en gemeenten Stein en Beek organiseerden we een ‘bewustwordingsdag’ voor werknemers van Woningstichtingen- en corporaties.

Ruim 70 deelnemers maakten kennis met signalen van ondermijning. En ze leerden hoe ze deze signalen kunnen melden bij veiligheidspartners zoals politie, gemeenten, boa’s en het Zorg- en Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek. In verschillende themasessies werd uitgelegd hoe partners deze signalen vervolgens oppakken en opvolgen.
 
Tot slot werden de deelnemers uitgenodigd om in de huid van de gemeentelijke toezichthouder te kruipen. Hiervoor moesten ze op zoek naar signalen van ondermijning in speciaal ingerichte appartementen.

Naar LinkedInbericht

 

Vragenlijsten invullen in en over Geleen-Zuid

Vandaag waren medewerkers en leerlingen van het Vista college aanwezig in Zuiderhof in Geleen-Zuid. Ze hebben inwoners gevraagd om een vrangelijst in te vullen over welke plekken in Geleen-Zuid ze fijn vinden en welke plekken ze niet prettig of niet veilig vinden. U kunt zelf ook de vragenlijst invullen. Dit duurt maar vijf minuten.

Naar vragenlijst

De reacties van de inwoners die wij vandaag gesproken hebben waren positief! Ze vinden het fijn dat ze gehoord worden.

Geleen-Zuid mini enquete 1Geleen-Zuid mini enquete 2

 

Training diefstal en omgaan met agressie richting ondernemers

Vanochtend vond de eerste activiteit deze week plaats, namelijk de training diefstal en omgaan met agressie richting ondernemers. De training was georganiseerd in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen en vond plaats bij Hanenhof. De deelnemers werden eerst voorzien van een lekker ontbijtje, zodat ze met volle aandacht en energie de kennis tot zich konden nemen. 

Tijdens de training leerden de deelnemers om zich voor te bereiden en om te gaan met geweld en agressie, winkeldiefstal of overvallen in de winkel en het voorkomen daarvan. Ze kregen praktische adviezen en tips om de veiligheid in de winkel te verbeteren. Tot slot bespraken ze casussen.

Enkele quotes van de deelnemers:

  • “Beknopte tips en duidelijkheid over wat ik wel en niet mag.”
  • “Goede praktijkvoorbeelden en werkwijze van winkeldiestallen.”
  • “Herkennen van mogelijke situaties waarin je alert moet zijn.”

Training-diefstal-en-omgaan-met-agressie-richting-ondernemers

 

 

De Week van de Veiligheid is begonnen!

Wat betekent veiligheid voor u? Burgemeester Hans Verheijen opent de Week van de Veiligheid in onze gemeente. Vanaf vandaag tot en met zondag hebben wij veel aandacht voor alles wat met veiligheid te maken heeft. We hebben een programma vol met leuke en uitdagende activiteiten. Samen naar 100% veilig, doet u ook mee?

 

 

Vragenlijst over veiligheid in Geleen-Zuid

We horen graag van u welke plekken in Geleen-Zuid u fijn vindt en welke plekken u niet prettig of niet veilig vindt. Vanaf maandag 9 oktober kunt u via onze website de vragenlijst invullen. Dit duurt maar vijf minuten. De vragenlijst kunt u tot en met zondag 22 oktober 2023 invullen.

We komen ook bij u langs en lopen door de wijk

Op maandag 9 oktober lopen medewerkers van onze gemeente en leerlingen van het Vista college door de wijk. Zij vragen mensen om de vragenlijst in te vullen en helpen hierbij. Zij dragen een wit hesje met de tekst: gemeente Sittard-Geleen. 

Kijk op www.sittard-geleen.nl/veiligheid voor meer informatie.