Afvalbakken krijgen een nieuw jasje van kunst

Minder troep op straat én samen werken, dat is de basis van een bijzonder plan: afvalbakken met een jasje van echte kunst. Wij noemen het ‘het Art Bins project’, een samenwerking tussen de gemeente en Vidar, Kunstbende, jongeren en leerlingen op scholen en Sanne van Hutsspot met steun van Stadslabs Sittard Geleen.

Wie doet er mee?

De deelnemers leveren allemaal een bijdrage aan mooie prullenbakken. HutsSpot heeft deelnemers uitgedaagd om een ontwerp te maken. De gemeente zorgt dat de bakken beschilderd kunnen worden en ze plaatst de bakken. Twee jongeren van een dagbesteding en diverse scholen zijn aan de slag gegaan voor mooie ontwerpen.

Foto schoolkinderen met bakken

Afvalbak krijgt kunst

 Lees hier het hele verhaal over de mooie nieuwe afvalbakken:

 
April 2024

De winnende ontwerpen worden op de afvalbakken gezet en daarna krijgen de afvalbakken een plekje.

 
Oktober 2023

De gemeente vraagt HutsSpot voor méér Art Bins in Sittard-Geleen. Kunstbende en de opleiding Mediavormgeving van het Vista College sluiten aan voor nóg meer mooie ontwerpen. Er worden over heel Sittard-Geleen vijftig plekken aangewezen voor een mooie nieuwe prullenbak met kunst.

 
September 2023

Zo’n 300 leerlingen van de brugklassen van het Graaf Huyn College bezoeken het BRIGHT festival 2023. Eén workshop bij het festival wordt verzorgd door HutsSpot. De leerlingen leren over zwerfvuil, mee doen én kunst in je eigen omgeving: het Art Bins project. Daarna gaan ze aan de slag met het ontwerp van een afvalbak. 

 
September 2022

Leerlingen van basisscholen de Reuzepas en Munstergeleen maken tijdens het Bright festival 2022 ontwerpen voor de afvalbakken bij hun eigen school. De 5 mooiste van elke school worden door de kinderen gemaakt tijdens het BRIGHT festival. 

 
Zomer 2022

Wethouder Leon Geilen is de eerste die twee mooie afvalbakken in het centrum van Geleen mag gebruiken.

 
Voorjaar 2022

De eerste ontwerpen worden gemaakt door jongeren van dagbesteding Samen Bijzonder. Wesley en Maikel maken een ‘Fortuna-afvalbak’. Morgan en Lucyna beschilderen een bak met bloemen en hartjes om de stad meer kleur en liefde te geven. 

 

Begin 2022

Tijdens een wandeling door Sittard zagen de deelnemers aan het project dat de afvalbakken er slecht uitzien. Dat is niet mooi én ze vallen niet goed op. Daardoor ligt veel troep op straat. Een goed idee werd geboren: laten we de afvalbakken een mooi jasje geven. Want een schonere stad maken we sámen.