Berden Mode realiseert Huis aan de Markt in Sittard

Het oude V&D pand aan de markt in Sittard wordt door Berden Mode overgenomen en opnieuw ontwikkeld. Daarover sloten de gemeente Sittard-Geleen en Berden een overeenkomst. Daardoor wordt de lang gekoesterde wens tot renovatie van het gebouw werkelijkheid. De nieuwbouw krijgt een multifunctionele inrichting.

Goede ideeën voor het Huis aan de Markt waren er genoeg. Een haalbaar plan tot nu toe echter niet. Daar kwam verandering in toen lokale ondernemer Paul Berden (van de gelijknamige winkels) bij de gemeente aanklopte. Zijn warenhuis bleek het laatste puzzelstukje. Vanaf dat moment kwam het project in een stroomversnelling. Dat heeft geleid tot een prachtig plan waar alle partijen met trots hun handtekening onder hebben gezet.

Ondertekening Huis aan de Markt - van links naar rechts namens Berden Mode en de gemeente Sittard-Geleen: Mark Berden, wethouder Andries Houtakkers, Paul Berden en wethouder Leon Geilen
Van links naar rechts namens Berden Mode en de gemeente Sittard-Geleen: Mark Berden, wethouder Andries Houtakkers, Paul Berden en wethouder Leon Geilen.

Met de verkoop aan Berden en de nieuwe plannen krijgt de plek een aantrekkelijke combinatie van wonen, retail en gemeentelijke functies. De ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door een provinciale subsidie voor binnenstedelijke ontwikkeling van €2,4 miljoen. 

“Met deze samenwerking en financiële ondersteuning van de Provincie Limburg kunnen we eindelijk deze bijzondere plek aan de Markt een forse kwaliteitsinjectie geven,” vertelt projectwethouder Andries Houtakkers. “Samen maken we zo ons winkelgebied compacter en sterker. Wonen gaat ook een belangrijke plek innemen. Het wordt een Huis aan de Markt om trots op te zijn,” vult wethouder Leon Geilen aan.

Berden verplaatst haar activiteiten vanuit de Steenweg naar het Huis aan de Markt. Daarmee krijgt het pand de verlangde multifunctionele inrichting. Achter een voorgevel met een historisch karakter komen naast het warenhuis, gemeentefuncties, horeca, appartementen, openbare toiletten en een fietsenstalling met 300 plaatsen.

Visualisatie Berden-Huis aan de Markt-Sittard
Het nieuwe Huis aan de Markt combineert een historische karakter met een moderne en luxe uitstraling. © Architectenzaak, Mark Feron.

“We zijn als Berden Mode ontzettend trots dat we naar deze mooie nieuwe locatie aan de markt gaan,” vertelt enthousiaste directeur Paul Berden. “Daarmee krijgt Berden een gedroomde winkellocatie in het hart van deze stad en dragen wij ons steentje bij om het centrum verder te versterken.”

Steenweg

Door de verplaatsing van de modewinkel van Berden van de Steenweg naar de nieuwbouwlocatie aan de markt in Sittard komt de voormalige locatie vrij. Deze ruimte wordt beoogd voor maatschappelijke functies op de begane grond en woningen op de verdiepingen. 

 

Dit bericht is vezonden als persbericht op vrijdag 5 april 2024.