Buurtpreventieteams naar de Risk Factory in Venlo

Het is een warme vrijdagochtend begin september en er verzamelt zich een groep mensen bij het Zorg- en Veiligheidshuis in Geleen. Er hangt een enthousiaste sfeer en je kan merken dat deze mensen worden verbonden door de werkzaamheden waar ze dagelijkse mee bezig zijn. Er heerst een zekere samenhorigheid. Het zijn buurtpreventisten, boa’s en wijkagenten.

Dagelijks zijn zij in onze gemeente aan het werk om de wijken veilig, schoon en netjes te houden. Maar deze dag stond er iets anders op het programma: een bezoek aan de Risk Factory in Venlo. 

Nicole Velema is buurtpreventist in Geleen-Zuid/Kluis en ging ook mee met het uitje naar de Risk Factory. “Ik doe dit werk inmiddels al zeven jaar. Het werk bestaat uit een aantal keren per week een ronde door de wijk lopen. We hebben tijdens deze buurtronde veel aanspraak van de bewoners. Ik hoor vaak dezelfde onderwerpen terugkomen: fout parkeren en te hard rijden. Ik heb erg veel zin in het uitje naar de Risk Factory en ben benieuwd wat we er gaan leren.”

Wat is buurtpreventie?

Buurtpreventie is een vorm van toezicht, voor en door bewoners van de eigen buurt of wijk. Samen zijn zij de ogen en oren op straat. Buren die een oogje in het zeil houden, elkaar waarschuwen bij onveilige situaties en die nauw samenwerken met de professionals in de buurt met als doel: een schone, nette en veilige buurt.

Naar de Risk Factory

Afbeelding Buurtpreventieteams naar Risk Factory Venlo

Het uitje naar de Risk Factory werd speciaal voor de buurtpreventieteams in onze gemeente georganiseerd. Na een toespraak van burgemeester Verheijen kon het programma beginnen. De deelnemers hebben geoefend met situaties rondom veiligheid, zoals brandgevaar, phishing, verkeersveiligheid, groepsdruk, 112 bellen en gezondheid. Dat geeft zelfvertrouwen om – als het er echt op aankomt – de juiste beslissingen te nemen. Maar naast het feit dat het leerzaam is, is het vooral ook heel gezellig om er samen op uit te gaan en elkaar beter te leren kennen. Want bij het werk als buurtpreventist is het belangrijk om samen te werken en op elkaar te kunnen vertrouwen. Ook de burgemeester deed het programma deels mee en hij heeft de buurtpreventisten vergezeld tijdens de lunch.

Joost van Morgen is coördinator buurtpreventie. “Een buurtpreventieteam is belangrijk, omdat wij de ogen en oren zijn voor zowel gemeente als ook politie en handhaving. Wij horen meestal meer van bewoners dan van bijvoorbeeld politie of handhaving.”

Wilt u ook buurtpreventist worden?

Als er in uw wijk al een buurtpreventieteam actief is, kunt u zich hierbij aansluiten. U kunt meedoen als u 18 jaar of ouder bent. Is er nog geen buurtpreventieteam in uw buurt of wijk actief? En heeft u interesse? Kijk op www.sittard-geleen.nl/buurtpreventie. U kunt ons ook bellen via 14 046.

Buurtpreventieteams-naar-Risk-Factory 1

Buurtpreventieteams-naar-Risk-Factory 2