Glanerbrook in opbouw: sporthal klaar

De vernieuwbouw van Sportpark Glanerbrook is in volle gang. Er wordt tegelijk gesloopt, gerenoveerd en gebouwd. ‘En dat terwijl vrijwel alle sportactiviteiten gewoon doorgaan’, zegt wethouder Leon Geilen. ‘Een heel ingewikkeld project met de nodige hobbels. Maar over een jaar of twee staat hier wel het mooiste sportcomplex van de regio. Iets waar we met zijn allen trots op mogen zijn.’

Aannemer Mertens tovert Glanerbrook om tot een modern sportcomplex met zwembaden, sporthallen, ijshal, ijsbaan en wielerbaan. Er wordt gewerkt, en hard ook. De handbalvrouwen van V&L hebben hun eerste wedstrijden al gespeeld in de gerenoveerde sporthal. 

‘Er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden’, zegt gemeentelijk projectleider Sjaak Aussems als hij samen met wethouder Leon Geilen een rondleiding verzorgt in Sportpark Glanerbrook. ‘De kleedlokalen zijn nog niet allemaal klaar, maar er kan weer volop gesport worden. De aangrenzende kleine sporthal wordt over een paar maanden opgeleverd. Dan is één belangrijk onderdeel van Sportpark Glanerbrook eigenlijk al helemaal klaar.’ 

Topsport en recreatie 

Een sporthal voor professionals en tientallen sportclubs en scholen uit Sittard-Geleen. Met tribunes, alle faciliteiten voor de mindervalide sporter én een heuse viplounge voor sponsors en genodigden. ‘Geschikt voor topsport en recreatie’, zegt de wethouder. ‘En dat is precies wat we met Sportpak Glanerbrook willen. Hier kunnen mensen op elk niveau sporten, wandelen en ontspannen. Een fijne ontmoetings- en sportplek. Voor de inwoners van Sittard-Geleen én voor al die andere mensen die hier willen komen schaatsen, zwemmen, fietsen of wat dan ook. Sportpark Glanerbrook heeft een regionale functie.’

De grote sporthal is ook heel geschikt voor grote evenementen. Pas nog vierden de Flaarisse er de aftrap van hun 7x11 jarig jubileum met de uitreiking van de orde van de Gulden Humor. Deze hoogste Limburgse carnavalsonderscheiding werd dit jaar in Geleen uitgereikt. Ruim duizend carnavalisten uit heel Limburg woonden de aansluitende feestavond bij in de sporthal.

IJshal en Eaters

De grote sporthal is dus zo goed als klaar. Binnenkort beginnen de graafwerkzaamheden voor het nieuwe zwembad en de ijshal. ‘In de ijshal gaan de Eaters hun wedstrijden spelen’, zegt projectleider Sjaak Aussems. ‘In een internationale competitie met Duitse, Belgische en Nederlandse ploegen. Dit wordt één van de mooiste stadions, zeker weten. Geschikt dus voor topsport, maar ook weer voor kunstschaatsers, ijsclubs, scholen, discoschaatsen, enzovoort. Sport en bewegen voor iedereen dus.”

Overdekt zwembad

Dat geldt ook voor het nieuwe overdekte zwembad. Een wedstrijdbad van 50 meter voor internationale wedstrijden. Dat kan nu alleen nog in Eindhoven als dichtstbijzijnde plek. Het nieuwe zwembad kan straks in tweeën worden gesplitst en heeft een beweegbare vloer. Daardoor is het bad te gebruiken voor alle leeftijden en soorten zwemmen. Om baantjes te trekken, je zwemdiploma te halen of om te chillen met muziek. 

Het nieuwe zwembad en de ijshal zijn naar verwachting klaar begin 2025. Daarna wordt het bestaande binnenbad gerenoveerd. 

Metamorfose park

Maar er wordt niet alleen gewerkt aan de gebouwen van Glanerbrook. Buiten krijgen de wieler- en schaatsbaan een opknapbeurt. Er komt een overkapping met zonnepanelen. En het Burgemeester Damenpark krijgt een metamorfose met veel groen, wandel- en sportpaden, speeltoestellen en plekken om met goed weer te recreëren. Gebouw en park gaan straks in elkaar over in een mooie, groene omgeving. 

Op hoog niveau

Vernieuwbouwen dus op hoog niveau. Met veel aandacht voor duurzaamheid. Maximale isolatie, nieuwe zuinige installaties voor koeling, verwarming en schaatsijs. In totaal komen er 6.000 zonnepanelen die voor de benodigde stroom moeten zorgen. Bij de opening van Glanerbrook in 2025 is de gasleiding afgekoppeld. Daarmee besparen we ruim 200.000 kubieke meter aardgas per jaar. 

Pareltje  

De vernieuwbouw van Sportpark Glanerbrook moet in 2025 klaar zijn, het omliggende park in 2026. Gaan we dat halen? Wethouder Leon Geilen en Sjaak Aussems hebben er alle vertrouwen in. “Natuurlijk”, zegt de wethouder. “En ja, dan gaan we een feestje geven. Ooit was deze plek het symbool van de snel groeiende Waereldsjtad Geleen. Met topsport en Pinkpop. Sportpark Glanerbrook wordt weer het pareltje van weleer. Daar mogen we trots op zijn, nu al.”

Wilt u weten hoe het nieuwe Sportpark Glanerbrook er straks uit ziet? Of op de hoogte blijven van de vernieuwbouw? Kijk dan op www.metsittardgeleen.nl/glanerbrook.