Grenslandconferentie in 2025 in Sittard-Geleen

Elk jaar brengt de Grenslandconferentie de hoofdrolspelers van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen (Duitsland) en Nederland samen. In 2025 zal deze conferentie in Sittard-Geleen plaatsvinden. Dit is gisteren op de conferentie in Nijmegen bekend gemaakt.

Burgemeester Hans Verheijen is enthousiast: “Grenzen zijn ooit door mensen bedacht. De belemmeringen die grenzen opwerpen kunnen dus ook worden opgelost. Waar een wil is, is een weg. Geweldig dat we als meest euregionale stad van Nederland zijn uitverkozen om deze belangrijkste conferentie te organiseren”.

De Grenslandconferentie is een jaarlijkse conferentie voor alle betrokkenen uit Nederland en Noordrijn-Westfalen die zich bezighouden met grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens deze conferentie wordt input geleverd voor de jaarlijkse Grenslandagenda en wordt de Grenslandprijs uitgereikt.

De Grenslandagenda vormt de basis van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland. In de Grenslandagenda worden prioriteiten voor grensoverschrijdende samenwerking gesteld die moeten leiden tot praktische dagelijkse oplossingen van mogelijke belemmeringen bij grensoverschrijdend werken en wonen.
Innovatieve projecten die de buurlanden dichter bij elkaar brengen én houden, verdienen extra aandacht. Voor de Grenslandprijs komen projecten in aanmerking die zich op bijzondere wijze inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. De projecten laten zien dat ze de onderlinge verschillen weten te overbruggen en zo nader tot elkaar komen.

In 2024 zal de conferentie plaatsvinden in Krefeld, Duitsland.