Kastanjebloedingsziekte, heel Sittard-Geleen

Sinds 2010 hebben we in onze gemeente te maken met zieke bomen die lijden aan de kastanjebloedingsziekte. In verschillende straten in onze gemeente hebben we, voor de veiligheid van de bewoners, bomen moeten kappen. Want een zieke kastanjeboom kan heel snel takken verliezen en daardoor gevaar opleveren.

Een zieke kastanjeboom kan niet herstellen. Sinds 2010 controleren we de kastanjebomen in onze gemeente daarom 2x per jaar. In veel straten zijn de kastanjebomen al vervangen door een andere boomsoort. Nog steeds moeten we zo’n 20 zieke kastanjebomen per jaar kappen.

Hoe ontwikkelt de ziekte zich?

Afbeelding kastanjebloedingsziekteDoor de controles, 2x per jaar, hebben we de ontwikkeling van de ziekte goed in beeld. De ziekte kent 3 fases:

  • Fase 1: bomen die weinig beschadigd zijn door de ziekte.
  • Fase 2: bomen die iets meer beschadigd zijn door de ziekte.
  • Fase 3: bomen die al zó ziek zijn dat ze zo snel mogelijk gekapt moeten worden.

Wat cijfers…

Vóór 2008 hadden we zo’n 2.400 kastanjebomen. In 2014 waren nog 1.500 kastanjebomen over. Nú hebben we nog maar 895 kastanjebomen over. 180 van deze bomen die er nu nog staan zijn gezond. Maar 175 bomen zijn nu zo ziek dat ze binnen korte tijd kapot gaan. 

Wat gaan we doen?

We willen zoveel mogelijk gezonde bomen hebben in onze gemeente. In het Plan van aanpak staat dat, als 75% van de kastanjebomen in een straat of perk zijn aangetast, álle bomen in die straat of dat perk gekapt moeten worden. Dus ook de gezonde bomen die er nog staan. Na de kap planten we nieuwe bomen op die plekken. We gaan in 2024 op 49 plekken werken:

  • op 40 plekken worden ándere en/of méér bomen geplant. We doen dit om, áls de kastanjebomen gekapt moeten worden, de bewoners niet met een lege straat of buurt achterblijven;
  • 6 plekken worden breder bekeken omdat op die plekken meer aan de hand is dan alleen de kastanjebloedingsziekte;
  • 2 plekken komen aan de beurt bij werkzaamheden aan de wegen.

Waar gaan we starten?

We starten op de Parkweg in Born, bij het kasteelpark. Daar kappen we 10 kastanjebomen. Eén monumentale boom is al gekapt want die boom was al gevaarlijk. De andere monumentale boom is slecht en vormt ook een gevaar voor de bezoekers. Dit ontwerp is besproken en goedgekeurd door het IVN.

Afbeelding ontwerp-Parkweg-Born
Klik op de afbeelding om deze in groter formaat te bekijken.

Speciale sfeer

Op deze plekken laten we de bomen zolang mogelijk staan omdat ze zorgen voor een speciale sfeer: 

  • Begraaf- en gedenkpark Lahrhof in Sittard;
  • Stadspark Sittard; 
  • Kastanjebomen bij wegkruisen;
  • Fortunapark Geleen.

Over deze plekken en de bomen zijn afspraken gemaakt met de bewoners of bezoekers.