Liveblog Tweede Kamerverkiezingen 2023

Update 29 november: Er is een fout gevonden in de verkiezingsuitslag. Het gemeentelijk stembureau (GBS) heeft dit onderzocht.

 

 

Aanpassing uitslag verkiezingen

Er is een fout gevonden in verkiezingsuitslag. Het gemeentelijk stembureau (GBS) heeft dit onderzocht.

Bij het stembureau 27 Dagbesteding Aldaag zijn er wijzigingen in de stemmen voor Forum voor Democratie. De stemmen voor kandidaat 3, 4, 5 en 7 zijn aangepast.

  • Kandidaat 3 was 7 stemmen is na correctie 6
  • Kandidaat 4 was 0 stemmen is na correctie 1
  • Kandidaat 5 was 0 stemmen is na correctie 1
  • Kandidaat 7 was 1 stem en na correctie 0

 Het totaal aantal stemmen op de lijst Forum van Democratie bleek juist geregistreerd (en is dus ongewijzigd gebleven).

 De nieuwe uitslag is op de website gepubliceerd. 

 

Hertelling naar aanleiding van een verzoek van de Kiesraad

Het centraal stembureau heeft een melding van een kiezer ontvangen. Deze melding heeft geleid tot het vermoeden van een fout. Daarom moet deze door het gemeentelijk stembureau worden onderzocht. De zitting van het gemeentelijk stembureau is openbaar op woensdag 29 november vanaf 11.30 uur. Markt 1 in Geleen in de Raadszaal.

 

De uitslag

De voorlopige einduitslag (op kandidaatsniveau) is vandaag vastgesteld door het Gemeentelijk Stembureau. 
De opkomst in Sittard-Geleen was 73.1%. U kunt alle uitslagen en bijbehorende documenten terugvinden op onze speciale uitslagenpagina. 

 

 

De voorlopige einduitslag op partijniveau is bekend. Met 34,1% van de stemmen is de PVV ook in Sittard-Geleen met afstand de grootste partij geworden. Een stijging van 16% ten opzichte van 2021. Op de tweede plaats eindigt NSC met 14,7% gevolgd door GroenLinks/ PvdA met 14,4% van de uitgebrachte stemmen. De VVD, die in 2021 nog de winnaar was met 18,5% van de stemmen, eindigt als vierde met 12,7%.

Vandaag (donderdag 23 november), na de zitting van het Gemeentelijk Stembureau, verwachten wij in de loop van de middag een voorlopige uitslag op kandidaatsniveau te kunnen publiceren. 

Voorlopige uitslag:percentages 47 van 47 - 1

Voorlopige uitslag: percentages 47 van 47 - 2

 

 

We zijn er bijna, nog 6 bureaus te gaan. De voorlopige uitslag tekent zich steeds duidelijker af. PVV gaat ook in Sittard-Geleen de grootste partij worden.

Tussentijdse uitslag: percentages 41 van 47

 

We zijn over de helft. 28 van de 47 bureaus zijn geteld en de PVV gaat in de voorlopige tussenstand aan kop met bijna 36% van de stemmen, gevolgd door NSC met 14,5% en Groenlinks – PvdA met 14%. De VVD staat voorlopig op de vierde plek met net geen 12%.

Tussentijdse uitslag: percentages 28 van 47

 

Op diverse stembureaus in Sittard-Geleen wordt nog steeds hard geteld:

Stembureau Brasserie Ollie's, Geleen
 

Tellen stembureau Brasserie Ollie's 1 Geleen Tellen stembureau Brasserie Ollie's Geleen 2

Stembureau Reuniegebouw, Geleen
 

Tellen stembureau Reuniegebouw Geleen 1 Tellen stembureau Reuniegebouw Geleen 2

Stembureau Stadswinkel, Geleen 
 

Tellen stembureau Stadswinkel Geleen 1 Tellen stembureau Stadswinkel Geleen 2

Stembureau Hubertushuis, Geleen
 

Tellen stembureau Hubertushuis Geleen
 

 

 

De eerste voorlopige tussenstand in Sittard-Geleen is bekend. Er zijn 10 stembureaus (van de 47) geteld. Ook in Sittard-Geleen is de PVV de grootste met op dit moment 34% van de stemmen.

Tussentijdse uitslag - percentages 10 van 47

 

De stembureaus zijn dicht. Wij gaan nu de stemmen stellen. Blijf op de hoogte van de verkiezingen via dit liveblog.

Stembiljetten

 

 
 

De opkomst in Sttard-Geleen was om 17.00 uur ruim 49%. Dat is 10% meer dan in 2021 op datzelfde tijdstip. Dit was de laatste tussenstand.
De definitieve opkomstcijfers maken we later vanavond, samen met de voorlopige uitslag, bekend.

 

We nemen een kijkje bij stembureau ‘t Plenkhoes in Geleen. Hier zijn tot nu toe al meer dan 1.100 mensen komen stemmen. En daarmee is het een van de drukstbezochte stembureaus van onze gemeente. Als voorbereiding op vanavond worden de stempassen al geteld. Deze moeten namelijk overeen komen met het aantal stemformulieren.

Stembureau het Plenkhoes, Geleen 1 Stembureau het Plenkhoes, Geleen 3

Stembureau het Plenkhoes, Geleen 2 Stembureau het Plenkhoes, Geleen 4

 

⚠ Er gaan op sociale media berichten rond dat mensen die gaan stemmen op GroenLinks-PvdA in het stemhok twee bolletjes rood moeten maken in plaats van een. "Niet juist", waarschuwt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. "Voor een geldige stem moet je één bolletje rood kleuren.  Als je twee bolletjes rood kleurt, is je stem ongeldig. Je stem is alleen geldig als je één bolletje rood kleurt." De berichten op sociale media lijken erop gericht mensen te misleiden, zodat ze een ongeldige stem uitbrengen., aldus het ministerie in een verklaring. 

 

Locoburgemeester Leon Geilen heeft zojuist oorkondes uitgereikt aan onze prokkelduo’s. Dit zijn duo’s bestaande uit een persoon zonder en mét een (licht) verstandelijke beperking. Arjan, Ronald en Arno zijn vandaag aan het werk bij stembureau Zalencentrum De Oase in Sittard, ons inclusief stembureau. Het is de eerste keer dat we prokkelduo inzetten bij de verkiezingen. De duo’s hebben hiervoor een speciale cursus gevolgd. 

“Er zijn veel vrijwilligers nodig om op de stembureaus alles in goede banen te leiden. We vinden het belangrijk dat iedereen meedoet in onze gemeente, dit is een goed voorbeeld”. Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van groot belang zijn voor onze samenleving. Het prokkelduo en ons inclusief stembureau dragen bij aan een samenleving waarin iedereen meedoet.

Prokkelduo en Leon Geilen

 

In het Toon Hermans theater in Sittard is de live uitzending van NPO Radio 1 nog steeds bezig. Wilt u ter plekke een kijkje nemen? Dat kan! De uitzending duurt nog tot 16.00 uur. 

Kijk live

Live uitzending NPO Radio 1  NPO Radio 1 in Sittard

 

Er is weer een update van de opkomstcijfers in Sittard-Geleen. Om 13.00 uur had bijna 28% gestemd. In 2021 was dat op dat tijdstip ruim 23%. 
Dit zijn voorlopige opkomstcijfers en wellicht dat ze iets vertekenen. In 2021 (coronatijd) konden mensen al eerder hun stem uitbrengen via vroegstemmen en briefstemmen.

 

Bij het Zorgcentrum Oud-Geleen zitten de stembureauleden er warmpjes bij. Tot nu toe zijn hier al 450 mensen komen stemmen. Om 7.10 uur, toen het stembureau nog niet open was, stond er zelfs al iemand te wachten voor de deur.”

Het stembureau in zorgcentrum Oud Geleen

 

Samen stemmen is veel leuker dan alleen!
Laura Kreusen en haar moeder
Dit zijn Laura Kreusen en haar moeder. “We gaan dit jaar voor het eerst samen naar de stembus. Mijn moeder heeft sinds een aantal maanden een afwijking aan haar oog waardoor ik haar moet helpen met veel dingen. Zo ook met haar stem uitbrengen. We maken er nu gewoon een gezellig uitje van.”

Samen stemmen - bejaard koppel  Samen stemmen - hondjes

 

 

Herman Evers is bijna blind en gebruikt de stemmal met soundbox om te stemmen. De soundbox vertelt hem waar in de stemmal hij kan vinden op wie hij wilt stemmen. Met behulp van braille en tast kan hij het juiste hokje kleuren. Herman krijgt hulp van stembureaulid Corinna Sipkema. Zij is ook lid van de commissie Sittard-Geleen inclusief.

e601037a-5d85-4d03-b0b9-9e1c16a91e5d a3286a5f-3672-498f-9a5c-d07707f92a55

 

 

“Bij het Gemeenschapshuis in Born zijn tot nu toe al meer dan 600 mensen komen stemmen. Vanochtend stond de rij zelfs tot buiten”, zegt voorzitter Bart Prince.

Gemeenschapshuis in Born Stembureau Gemeenschapshuis Born 3

 

Kijk tot 16:00 uur live naar NPO Radio 1 Laat je stem horen vanuit het Toon Hermanstheater in Sittard. Mocht je een kijkje willen nemen ter plekke? Dat kan! Je bent van harte welkom.

Kijk live

 

Dit zijn Lambert en zijn verpleegster. Lambert heeft locked-in syndroom. Fysiek kan hij daarom niet alleen stemmen. Zijn verpleegster zorgt 24/7 voor hem en is meegekomen naar het stembureau. Lambert heeft van tevoren nagedacht op wie hij wilt stemmen. Dat laat hij via zijn computer weten. Vervolgens heeft zijn verpleegster het stembiljet ingevuld.

Inclusief stembureau De Oase

 

De stembussen worden al aangestampt!

 

Wist u dat NPO1 van 12.00 tot 16.00 uur live vanuit het Toon Hermans Theater radio maakt? Houd ons liveblog in de gaten voor meer informatie en nieuws! 

 

Toon Hermans theater 1 Toon Hermans theater 2 

Toon Hermans theater 3 Toon Hermans theater 4

 

We hebben weer nieuwe opkomstcijfers. Om 11.00 uur hebben in Sittard-Geleen 15,6% van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is ruim 2% meer dan in 2021 op datzelfde tijdstip.

De opkomstcijfers zijn gebaseerd op een steekproef bij 5 stembureaus in Sittard-Geleen.  

 

Op het stembureau de Grabbelton in Geleen was het even bibberen vanochtend. Gelukkig is het met kachels en een lekker warm kopje soep van Vidar goed te doen!! 

Speelgoedbank de Grabbelton 2

Speelgoedbank de Grabbelton 6  Speelgoedbank de Grabbelton 4

Om 9.00 uur hebben 5,57% van de stemgerechtigden gestemd. In 2021 was dit bijna net zoveel ( 5,68%).

 

Soms zit het goed tegen, zo ook bij een stembureaulid die vanochtend op het stembureau zou zitten. Ze was niet komen opdagen..na een telefoontje bleek zij in een lift vast te zitten. Gelukkig is ze even na 08.00 vrijgekomen en alsnog naar het stembureau gegaan.

 

 

De stemlokalen zijn geopend! Je kunt vandaag tot 21.00 uur stemmen. Vergeet je stempas en identiteitsbewijs niet.

Stembureau

 

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alles rondom de Tweede Kamerverkiezing 2023 in de gemeente Sittard-Geleen. 

Waar kun je stemmen?

Overzicht stembureaus