Onkruid beheersen, een vak apart

Sinds 31 maart 2016 is het in Europa verboden om onkruid met chemische middelen weg te halen. Dat geldt dus ook in Nederland. We mogen onkruid alleen nog maar weg halen met middelen als heet water, hete lucht, branden en borstelen.

Want de Rijksoverheid verbiedt ook het gebruik van azijn, zout en chloor in de strijd tegen onkruid. De effecten van deze huismiddeltjes kunnen schadelijk zijn voor nuttige diertjes en insecten in uw omgeving. Deze effecten worden nog onderzocht. 

Wat mogen wij en u wél gebuiken? 

Wij mogen het onkruid alleen weg halen met kokend water en hete lucht. Dat betekent het onkruid begieten met kokend water of bewerken met een hete lucht brander. Deze zijn te koop bij de tuincentra. Het effect van kokend water en een hete lucht brander is meteen te zien. U heeft dus meteen eer van uw werk. Het deel van het onkruid dat gekookt of verbrand is kunt u na een paar dagen weg borstelen. 

Een groot vlak met onkruid?

Heeft u een groot vlak waar onkruid staat? U kunt het heel eenvoudig afdekken met een grondzeil. Het onkruid verstikt dan door het gebrek aan licht. U heeft dan even geduld nodig maar het werkt wél. 

Onkruid tussen de planten?

Tussen de planten in de tuin kunt u een laagje compost leggen. Compost is grond die verhit  is en geen zaadjes van onkruid meer heeft. Een laagje van 5 cm is al voldoende. Onkruid in de bodem kan daar niet doorheen groeien. 

Wat doet de gemeente? 

Alle manieren om het onkruid weg te halen hebben voor- en nadelen. Daarom combineren wij enkele manieren. Dat geeft meer kans op succes. Hoe doen wij dat:   

  1. We vegen de goten gemiddeld 6 keer met harde borstels tussen april en november. Daarmee proberen we de groei van onkruid te verminderen.
  2. Op stoepen en paden of wegen van klinkers worden gemiddeld 6 keer per jaar hete lucht branders of kleine borstelmachines ingezet.
  3. Rondom palen, lichtmasten, bankjes en speeltoestellen wordt het onkruid met handbranders of met een machine met kokend water bewerkt.

Maar het is niet meer mogelijk om stoepen, fietspaden, wegen en speelplekken helemaal vrij te houden van onkruid. Onkruid hoort er sinds 2016 bij.