Onveilige situaties rond scholen

Brengt u uw kinderen wel eens met de auto naar school? U bent niet de enige. Het is druk rond de basisscholen.

Gehaaste ouders rijden soms hard. Ze parkeren het liefst dicht bij de school. Ook waar dat niet mag. Op de stoep bijvoorbeeld. Of in een bocht. Zo ontstaan onveilige situaties voor ouders en kinderen die naar school fietsen of lopen. Bijna alle basisscholen kennen dit probleem. Ook Lahrhof, Overhoven en Kindcentrum Sittard.

Dagelijkse zorg

“Bijna elke dag schrikken we wel een keer”, vertelt Susanne Knubben-Suijkerbuijk. Ze is Coördinator Gezonde school en manager van het Kindcentrum Sittard. “Het gaat heel vaak maar nét goed. Als een dubbel geparkeerde auto wegrijdt terwijl er net een kind aan komt fietsen, bijvoorbeeld. Of als mensen niet stoppen voor het zebrapad. Ze zien het niet meer als oversteekplaats, omdat er altijd auto’s op en naast geparkeerd staan. Het komt zelfs voor dat ouders voor de uitgang van de brandweerkazerne parkeren, om hun kind naar onze onderbouwlocatie te brengen. Terwijl we allemaal weten dat elke seconde telt als de sirene daar gaat…”

Snel met de auto

Kindcentrum Sittard heeft twee gewone basisscholen en twee taalscholen. “Bij de taalscholen komen ook taxibusjes”, vertelt Susanne. “Dus daar hebben we te maken met dubbele drukte. Van onze basisschool zit de bovenbouw in een ander gebouw dan de onderbouw. Sommige ouders moeten daardoor naar twee verschillende plekken om hun kinderen te brengen en halen. Voor het gemak nemen ze dan vaak de auto.” Susanne begrijpt dat met de fiets gaan of lopen niet altijd gaat. “Maar het is belangrijk dat ouders beseffen dat er gevaarlijke situaties ontstaan als iedereen met de auto komt en overal maar parkeert. We willen voorkomen dat het een keer echt misgaat. Dán voelen we ons allemaal verantwoordelijk. Waarom niet nu al?”

Vaker fietsen of lopen

Ouders willen natuurlijk ook dat hun kinderen veilig op school komen. Misschien nemen ze juist daarom wel de auto. Susanne vraagt ze om te denken: kan het ook anders? Is het nodig om de auto te pakken als je om de hoek woont? “In plaats van fout te parkeren, met risico op een boete, kun je je kind misschien één of twee keer per week met de fiets of lopend brengen. Dan heb je meteen een gezond ommetje gemaakt. Dat is goed voor jou én voor de veiligheid rond de school. Want als veel ouders dat doen, wordt het een stuk minder druk.”

Samen verantwoordelijkheid nemen

In augustus hebben de scholen uit Sittard met de gemeente en Veilig Verkeer Nederland gepraat. “Een goed gesprek”, zegt Susanne. “We denken na over oplossingen. Ondertussen vragen we ouders – van alle scholen - om mee te denken. Gebruik je gezond verstand. Dan maken we de schoolomgeving samen veiliger.”

Plaatje over verkeersveiligheid rondom scholen