Start Week van de Veiligheid

Wij vinden het belangrijk dat inwoners zich veilig voelen en ondernemers veilig kunnen ondernemen. Van 9 tot en met 15 oktober is weer de landelijke Week van de Veiligheid. Het is dé week waarin diverse organisaties het thema veiligheid extra onder de aandacht brengen. Ook wij doen mee.

Veiligheid onder de aandacht

“Het doel is om het thema veiligheid onder de aandacht brengen bij inwoners, ondernemers en partners waarmee we als gemeente samenwerken. Tijdens de Week van de Veiligheid wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden om criminaliteit en onveilige situaties te voorkomen”, aldus burgemeester Hans Verheijen. “We proberen iedereen meer alert en weerbaar te maken. We kunnen veel zelf doen om onszelf, onze familie maar ook onze buren te beschermen. Door bijvoorbeeld te weten wat u moet doen als de sirene gaat. Door waakzaam te zijn in uw eigen buurt en ‘niet pluis gevoel’ te melden”.

Verschillende activiteiten

Er worden verschillende thema’s belicht en activiteiten georganiseerd. Zo zijn er speciale activiteiten met het thema veiligheid. Burgemeester Verheijen: “Zo willen we onder andere jongeren op school, maar ook ouderen, via bijeenkomsten meer bewustwording bijbrengen over gedrag online en de gevolgen die dit kan hebben. Om te voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van cybercriminaliteit”. Ook komt er deze week een heuse ‘ondermijningsbus’ in de gemeente te staan. “Wat kunt u nu zelf doen tegen ondermijnende criminaliteit? Kom dan naar deze belevingsbus. Hier krijgt u tips waar u op kunt letten en wat u ook daadwerkelijk kunt doen als u signalen ontvangt over ondermijning. Bezoekers kunnen de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Zeker een bezoekje waard.”

Samen naar 100% veilig

Veiligheid is iets waar we allemaal aan kunnen werken. We kunnen leren om gevaar te vermijden en onszelf, onze spullen en de gemeenschap te beschermen. Het gaat erom dat we voorbereid zijn, weten hoe we problemen voorkomen en wat we met signalen kunnen doen. Houd de liveblog op de website van de gemeente in de gaten. Dan weet u zeker dat u niks mist”, zo besluit de burgemeester. “Samen naar 100% veilig!”

Burgemeester Hans Verheijen
secretariaat.burgemeester@sittard-geleen.nl