Voorlopig geen vervolg Groene Bon

Om energiearmoede aan te pakken, helpt Sittard-Geleen huishoudens met een laag inkomen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Vanaf mei vorig jaar kregen huishoudens met een laag inkomen de Groene Bon. Dit is een cadeaubon met een waarde van 600 euro, om energieslurpend witgoed (zoals een koelkast) te vervangen door energiezuinige apparatuur. Het doel was om 2900 huishoudens te helpen. Bijna 2400 huishoudens zijn geholpen.

On-hold

De actie moest op 9 februari worden gepauzeerd, omdat er fouten waren ontdekt bij de verwerking van de Groene Bonnen. De fouten zijn ontdekt bij de onderaannemer van de partij waarmee Sittard-Geleen samenwerkt. Door deze fouten hebben dubbele transacties plaatsgevonden voor een bedrag van ruim 345.000 euro. Hierdoor was er geen geld meer beschikbaar voor de Groene Bonnen die nog niet waren verzilverd.

De gemeente heeft inwoners met een Groene Bon en deelnemende ondernemers op 9 februari laten weten dat de actie werd gepauzeerd en er geen bestellingen meer konden worden geplaatst of geleverd.

Geen schade voor ondernemers

Aan het einde van elke maand werden de bestellingen afgerekend met de deelnemende ondernemers. Voor de bestellingen van de eerste week van februari was door de systeemfout geen geld meer beschikbaar. Ook hadden enkele deelnemende ondernemers vlak voor het pauzeren van de actie nog bestellingen geplaatst voor inwoners met een Groene Bon. De gemeente heeft besloten om deze ondernemers te betalen, zodat de bestellingen kunnen doorgaan en de inwoners hun product alsnog krijgen. Bestellingen van na 9 februari worden niet vergoed.

Vervolg

De gemeente stelt nu de uitvoerende partij aansprakelijk voor de schade. Inmiddels is duidelijk dat de fout is ontstaan bij een onderaannemer van die partij. Of de actie met de Groene Bonnen nog kan worden vervolgd, is nog niet zeker. In april of mei komt daar meer duidelijkheid over.